CBS

Omzet horeca ook in eerste kwartaal lager

In het eerste kwartaal van 2003 is de omzet van de horeca 3,5 procent lager dan in dezelfde periode van 2002, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Dit is het tweede achtereenvolgende kwartaal waarin de omzet in de branche afneemt. In het vierde kwartaal van vorig jaar nam de omzet namelijk met 1,9 procent af. Na de grote prijsstijgingen in de afgelopen twee jaren nemen de prijzen in de branche in het eerste kwartaal minder snel toe. Begin 2003 zijn in de horeca de prijzen gemiddeld 2,8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Na correctie voor deze prijsstijging is er sprake van een daling van het omzetvolume met 6,1 procent.

Grootste omzetdaling bij hotels en restaurants
De omzet van de hotels en restaurants loopt in het eerste kwartaal terug met 4,8 procent, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Deze daling is groter dan die van de totale horeca. De dalende omzet van restaurants gaat gepaard met een prijsstijging van 2,6 procent. Per saldo krimpt het omzetvolume bij de restaurants met 7,2 procent.

Omzetdaling cafetaria's en cafés minder groot
De cafetaria's laten in het eerste kwartaal een daling van de omzet zien van 2,3 procent. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen betekent dit een afname van het omzetvolume met 5,8 procent. De cafés zetten 1,2 procent minder om, terwijl de prijzen met 3,4 procent stijgen. Dit betekent dat het omzetvolume van de cafés met 4,4 procent daalt.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers van het CBS. De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen tezamen de traditionele horeca. De kantines, catering, kampeerbedrijven, vakantiehuisjes en bungalowparken maken geen deel uit van deze cijfers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-101
4 juni 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht