Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden op koers met omzetten ID-banen

Stadswachten De gemeente Leeuwarden boekt succes bij het terugbrengen van het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen. Sinds januari van dit jaar stroomden al 119 mensen van een ID-baan door naar een reguliere functie. Als er dit jaar nog 20 volgen, is het doel voor 2003 gehaald. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage die het college van b. en w. op dinsdag 3 juni vaststelde.

Voor de betrokken werknemers kent de verandering louter voordelen. Ze hebben na jaren van gesubsidieerde arbeid weer perspectief, een hoger salaris en in veel gevallen mogelijkheden om door te groeien.

Het verkleinen van het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen is nodig, omdat het Rijk minder geld beschikbaar stelt voor ID- en WIW-banen. Het eerste kabinet Balkenende kondigde de ingrijpende bezuiniging eind vorig jaar aan. In Leeuwarden leidde dit begin dit jaar tot veel commotie en een overvolle publieke tribune tijdens een raadsvergadering in de Stadshal. Om met het kleinere budget uit te komen, diende de gemeente het aantal ID-banen terug te brengen van 743 naar 600. Begin dit jaar stelde ze daartoe twee procesmanagers aan. Zij gaan met werkgevers na welke werknemers met een gesubsidieerde baan moeten blijven, wachten of uitstromen. Naar nu blijkt met groot succes en zonder dat er ontslagen vallen.

Stadswachten

Het college van b. en w. hecht sterk aan een veilige stad. De Stichting Stadswacht, waar zon 60 IDers werkzaam zijn, speelt hierin een belangrijke rol. Het college wil daarom het toezichtniveau dat de Stichting Stadswacht momenteel realiseert, handhaven. In de afgelopen maanden bleek dit echter op gespannen voet te staan met de bezuinigingstaakstelling. Een pakket van maatregelen biedt een oplossing voor het jaar 2003. De maatregelen bestaan onder andere uit het toestaan van een maximale bezetting van 60 formatieplaatsen van 32 uur en een volledige subsidiering van de loonkosten. In de tweede helft van dit jaar zoekt de gemeente met de Stichting Stadswacht naar een structurele oplossing voor de periode vanaf 2004.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.leeuwarden_op_koer s_met_omzetten_id%2Dbanen_]