AVR BEDRIJVEN

AVR-Jaarverslag 2002: groei omzet maar wel verleggen van de koers


- Wegens positieve reacties vorig jaar financieel jaarverslag en milieujaarverslag wederom gebundeld

- Omzet stijgt met 8,7% naar 528,5 miljoen euro
- Bedrijfsresultaat groeit met ruim 19% naar 38,9 miljoen euro
- Exclusief de bijzondere bate van 2001 stijgt het nettoresultaat licht van 18,2 tot 18,5 miljoen euro

- Financiële verwachtingen 2002 niet uitgekomen, koers wordt verlegd
- 2002 in het teken van pas op de plaats, stroomlijnen organisatie
- Verwachting 2003: consolidatie, nieuwe krachten opdoen
Ook in de afval- en milieubranche is de tegenwind voelbaar. Desondanks heeft het afval- en milieuconcern AVR het boekjaar 2002 afgesloten met een geconsolideerde omzet van 528,5 miljoen euro, tegen 485,8 miljoen euro in 2001. Van de omzetstijging van 8,7% kan 9 miljoen euro op het conto van acquisities worden geschreven. De autonome groei bedraagt 34 miljoen euro (6,8%). Het bedrijfsresultaat is uitgekomen op 38,9 miljoen euro tegen 32,6 miljoen euro in 2001; een stijging van ruim 19%. Als we de bijzondere bate van 2001 niet meerekenen stijgt het nettoresultaat met 1,6% van 18,2 miljoen euro naar 18,5 miljoen euro in 2002.

In het verslagjaar is voor 99 miljoen euro geïnvesteerd in materiele vaste activa. Dit is het hoogste bedrag van de afgelopen vijf jaar. Het aantal personeelsleden blijft stabiel op 2500, verdeeld over een zestigtal vestigingen.

Pas op de plaats
Stond in de voorgaande jaren groei nog voorop, nu maakt AVR pas op de plaats. Vrijwel alle aandacht gaat uit naar het stroomlijnen van de organisatie en het realiseren van de verwachte synergie met de bedrijven die de afgelopen tijd zijn overgenomen. Eén van de speerpunten van het beleid is het bereiken van de corporate fit status. AVR verstaat hieronder een situatie die zich kenmerkt door transparantie, voorspelbaarheid, het volledig voldoen aan wet- en regelgeving en een rendement van 11% op het geïnvesteerd vermogen. De verwachting is dat in het jaar 2003 een grote stap in deze richting zal worden gezet.

Investeringen
In 2002 is 99 miljoen euro geïnvesteerd, 48 miljoen euro meer dan in 2001. Dit is het hoogste investeringsbedrag uit de jonge geschiedenis van AVR. Naast de gangbare vervangingsinvesteringen is er veel geld uitgegeven aan de ontwikkeling van hoogwaardige verwerkingstechnieken. Zo werd 25 miljoen euro besteed aan
(nieuwe) afvalscheidinginstallaties en een homogeniseerinstallatie, naast 8 miljoen euro aan soft- en hardware.

Resultaten per business unit
Business Unit Milieuservices realiseert een negatief bedrijfsresultaat. Voor een belangrijk deel wordt dit veroorzaakt door het opstarten van de activiteiten in België en de regio Midden en de tegenvallende resultaten van de grondactiviteiten. De inzamelkant levert wel groei in inkomsten, maar door de teruglopende economie en de toenemende export van afval zijn de marges in 2002 beduidend kleiner.
De Business Unit Afvalverwerking heeft het eerste half jaar vooral te kampen met veel onderhoudswerkzaamheden. In de tweede helft van 2002 herstelt de business unit zich, mede door het opstarten van een efficiencyprogramma. Gedurende het gehele jaar voelt de business unit de druk van de hogere kosten voor de afvoer van bodemassen en hogere verzekeringspremies.
Ook in de branche voor industriële reiniging is de economische terugslag goed voelbaar. De Business Unit Industrial Services realiseert een sterke verbetering maar kwam toch nog uit op een licht negatief resultaat.
Het bedrijfsresultaat van de Business Unit Industrial Waste daarentegen is wel licht positief. Dit is gezien de zwaar negatieve resultaten van vorig jaar een flinke sprong voorwaarts. Het sluiten van onze Haven Ontvangst Installatie in Amsterdam heeft hieraan bijgedragen. De Business Unit werkt aan een oplossing voor de exploitatie van de Haven Ontvanst Installatie in Rotterdam, zodat deze in 2003 een positieve bijdrage kan leveren aan het resultaat.

Strategie komende jaren
Het jaar 2003 is een jaar van consolidatie en van het opdoen van nieuwe krachten. De afgelopen tijd zijn er al veel efficiencymaatregelen doorgevoerd; in 2003 zal dit proces worden voortgezet. AVR streeft naar corporate fit. Diverse afdelingen worden gereorganiseerd en bedrijfsprocessen worden verbeterd. Het resultaat hiervan zal terug te vinden zijn in een kostenbesparing en een effectievere klantenbenadering.

Vanzelfsprekend blijft innovatie een belangrijk thema. Ook in 2003 streeft AVR ernaar om voor alle soorten afval een zo duurzaam mogelijke oplossing te selecteren of ontwikkelen.

De afgelopen twee jaar heeft AVR veel aandacht geschonken aan compliance, het permanent voldoen aan wet- en regelgeving. De vestigingen van AVR hebben dagelijks te maken met zo'n 8000 voorschriften, die telkens aan verandering onderhevig zijn. Hoewel het 'in compliance zijn' geen eenvoudige klus is, zijn hiertoe grote inspanningen verricht en is veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld brandpreventie en kwaliteitsborgingssystemen. Ook in 2003 zorgt AVR ervoor dat de verbeteringen op dit terrein verder worden uitgebouwd.


---

---