Gemeente Zwolle

Operatie Puzzel

Van een probleem of knelpunt in de openbare ruimte een uitdaging maken. Dat doen de bewoners van de Kamperpoort met het Onze Buurt Aan Zet-project 'Operatie Puzzel'. De wijkbewoners zijn dit jaar zeven uitdagingen aangegaan om de Kamperpoort een stukje te verbeteren.

Rondom elke uitdaging is een werkgroep van wijkbewoners geformeerd. De leden van de werkgroep buigen zich over het knelpunt en komen met een voorstel dat een oplossing moet bieden. De voorstellen worden ter goedkeuring aangeboden aan de budgethouders, veelal de gemeente of de woningbouwverenigingen. Het gaat om de volgende zeven uitdagingen:


1. Touwslagerij
De uitdaging van deze werkgroep is dat er een verkeersremmende maatregel getroffen wordt op de hoek Lijnbaan / Touwslagerij. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een verkeersbord aan de Lijnbaan dat automobilisten attent maakt op spelende kinderen. Een tweede uitdaging is dat het zicht op de hoek Lijnbaan / Touwslagerij vergroot wordt. Daarom zijn er onlangs twee op- en afritten geplaatst in het trottoir op de hoek Touwslagerij / Brakkenpad. Daarnaast houdt de gemeente de beplanting op deze plaats laag. De gemeente gaat onderzoeken of de beplanting in de toekomst vervangen kan worden door een tegelplateau.


2. Kievitstraat
Het doel van deze uitdaging is om de bloembakken in de Kievitstraat vrolijk te beschilderen. De bewoners hebben inmiddels groen licht van de gemeente gekregen om hiermee aan de gang te gaan.


3. Asfaltveldje
De leden van deze werkgroep willen dat het asfaltveldje bij 'De Poort' voorzien wordt van andere verlichting. Op dit moment bekijkt de gemeente de mogelijkheid om de huidige verlichting te vervangen door zwaardere lichtbronnen.


4. Grote Baan / Touwslagerij
Rondom de bomen aan de Grote Baan en de Touwslagerij troffen de bewoners regelmatig grote hoeveelheden hondenpoep aan. Samen met de gemeente hebben de bewoners bedacht om dit najaar rondom elke boom in HEEL de Kamperpoort beplanting aan te brengen. De wijk fleurt enorm op van al dat groen en bovendien scheiden de planten een geur af die honden afweert.


5. Peuterspeeltuin
Deze uitdaging heeft tot doel om de buitenspeelmogelijkheden voor de kinderen op de peuterspeelzaal te verbeteren. De leden van de werkgroep hebben een plan ontwikkeld om de groenvoorziening op de hoek 'Achterom / Meeuwenlaan' als speelveld in te richten. Zij hebben het plan onlangs aan de gemeente gepresenteerd. Die wil daarover voor de zomer uitspraak doen.


6. Kleine Baan
De gemeente heeft eind 2002 een plan gemaakt voor een kleine herinrichting van de Kleine Baan (tussen Touwslagerij en Hoogstraat). De leden van deze werkgroep hebben dit plan aangegrepen voor de Operatie Puzzel. Voordat tot uitvoering wordt overgegaan wil de gemeente eerst weten hoeveel omwonenden het plan van de gemeente ondersteunen. De leden van de werkgroep hebben daarom huis-aan-huis de mening van de bewoners in de Kleine Baan gepeild. Wanneer een meerderheid van de ondervraagden achter het plan van de gemeente staat, wordt het gedeelte van de Kleine Baan dat tussen de Touwslagerij en de Hoogstraat ligt opnieuw bestraat. Ook worden enkele aanpassingen gedaan, zoals een kleine versmalling van het trottoir en het niet meer toestaan van parkeren op de stoep.


7. Hoogstraat
De werkgroep 'Hoogstraat' wil bereiken dat de bestaande schuurtjes van de duplex bovenwoningen aan de Hoogstraat, Kleine Voort en Lijnbaan vervangen of opgeknapt worden door DeltaWonen. De woningbouwverenging heeft de werkgroepleden beloofd te zoeken naar een duurzame oplossing.

Uitdagingen voor 2004
Bent u bewoner van de Kamperpoort en weet u een nieuwe uitdaging voor Operatie Puzzel? Schrijf uw ideeën op papier en bewaar ze tot september. Tussen 1 september en 31 december 2003 kunt u namelijk de uitdagingen voor 2004 aanmelden. Voor aanmeldingen en meer informatie over Operatie Puzzel kunt u contact opnemen met René van Rijn (opbouwwerker TRAVERS) en Jane Hoffman (assistent-opbouwwerker). René en Jane zijn tijdens kantooruren bereikbaar op het nummer: (038) 421 31 20.

Onze Buurt Aan Zet
Het project Onze Buurt Aan Zet (OBAZ) levert een financiële bijdrage aan Operatie Puzzel. OBAZ is een initiatief van het Rijk en heeft tot doel om in samenspraak met de bewoners de leefbaarheid en veiligheid in wijken te vergroten. In Zwolle zijn de Diezerpoort en de Kamperpoort voor dit project geselecteerd.

Houd de Wijzer in de gaten!
In de Wijzer komen om de beurt OBAZ-projecten uit de Diezerpoort en de Kamperpoort aan bod. In de volgende Wijzer, die verschijnt op woensdag 18 juni 2003, is het de beurt aan een project uit de Diezerpoort. Meer informatie over OBAZ vindt u ook op www.zwolsewijken.nl.


---