THE BOSTON CONSULTING GROUP

Rapport BCG: Stroomprijzen schieten omhoog

Met het rapport 'Keeping the Lights On: Navigating Choices in European Power Generation' geeft The Boston Consulting Group een integraal beeld op de ontwikkelingen in de Europese energiemarkt. Deze is sterk in beweging door liberalisering, vrije concurrentie, groei van de vraag, toenemende import en export en internationale handel in elektriciteit en. Gecombineerd met ambitieuze doelstellingen op het gebied van leveringszekerheid, duurzame energievoorziening, uitfaseren van kernenergie en het verminderen van CO2 biedt deze markt ook veel uitdagingen voor overheden, beleidsmakers en regelgevers. Voor de eerste keer is nu onderzoek gedaan naar de vraag of en in welke mate genoemde doelstellingen ook werkelijk zullen worden gerealiseerd. Het resultaat is zowel opmerkelijk als zorgelijk. 'De leveringszekerheid wordt door de overheid aan de markt overgelaten, terwijl de randvoorwaarden die diezelfde overheid stelt dit onmogelijk maken', aldus Jaap de Jong, Vice President van The Boston Consulting Group en leider van de Nederlandse Energy Practice. 'Wanneer het aan markt overgelaten wordt is het risico op een 'boom and bust' cycle heel groot'.

De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:


1. De stroomprijzen zullen tussen vandaag en 2012 alleen maar stijgen
The Boston Consulting Group heeft berekend dat de komende jaren de prijs van elektriciteit zal stijgen met minimaal 35%. Deze stijging zal nog veel forser kunnen uitvallen als rekening wordt gehouden met de Kyoto-verplichting om de broeikasgassen in Europa verder terug te dringen.


2. Bestaande elektriciteitsproductiebedrijven hebben weinig redenen om te investeren in grootschalige nieuwe elektriciteitscentrales De Europese elektriciteitsproductiesector wordt meer en meer beheerst door een aantal zeer grote spelers. Er wordt op dit moment slechts op zeer beperkte schaal geïnvesteerd in grote gas- of kolengestookte elektriciteitscentrales. Deze investeringen worden beschouwd als zeer risicovol, want economisch niet rendabel en de vooruitzichten (m.n. CO2) zijn zeer onzeker.


3. Een langere periode van onderinvesteringen kan leiden tot sterk fluctuerende prijzen en zal negatieve gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid en de leveringszekerheid
Hoewel Californische toestanden vooralsnog voor Europa niet aan de orde zijn, neemt de huidige overcapaciteit de komende jaren in rap tempo af. The Boston Consulting Group schat dat er de komende 10 jaar wellicht 65 GW aan nieuw vermogen bijgebouwd zal moeten worden om geplande sluitingen en de groei van de vraag op te vangen. Zonder een helder overheidsbeleid en een voldoende aantrekkelijk investeringsklimaat zullen consumenten, MKB en industriële grootverbruikers hiervan de gevolgen gaan ondervinden.


4. De afhankelijkheid van Europa op het gebied van gas zal fors toenemen de komende decennia
Op dit moment voorziet Europa voor meer dan de helft van haar gasconsumptie door eigen productie. De komende 25 jaar zal deze vraag naar gas bijna verdubbelen, voornamelijk door meer gasgestookte elektriciteitsproductie. Aangezien de eigen productie van gas zal afnemen zal de komende jaren de importafhankelijkheid van de Europese Unie op het gebied van gas toenemen van nu 40% naar 80% in 2030. Dit gas komt niet alleen van veel verdere en duurdere bronnen, maar vooral ook van onzekere landen als Rusland, Algerije en het Nabije Oosten. Om deze enorme stijging van importen mogelijk te maken zijn investeringen in de orde van 10 miljard EUR per jaar nodig. Nog onduidelijk is welke partijen bereid zijn deze investeringen te doen in het huidige onzekere investeringsklimaat.


5. Europa en nationale overheden zullen zich moeten realiseren dat een aantal gestelde doelen met betrekking tot de vrije energiemarkt niet zullen worden gehaald
Met dit rapport wordt aangegeven dat de vrijmaking van de Europese elektriciteitsmarkt en de afbraak van nationale monopolies niet noodzakelijkerwijs zullen leiden tot lagere prijzen en voldoende investeringen in nieuwe productiecapaciteit. Ook wordt gesteld dat het realiseren van de Kyoto-doelstellingen twijfelachtig zal worden, indien wordt vastgehouden aan de geplande uitfasering van kerncentrales en oude kolengestookte centrales. De Jong: 'Het versneld uitfaseren van kernenergie zet het realiseren van de Kyoto-doelstellingen onder grote druk'. In ieder geval zullen bedrijven en consumenten hiervan de kosten door middel van hogere elektriciteitsprijzen gaan ondervinden.

Het rapport sluit af met aanbevelingen voor de verschillende belanghebbenden zoals elektriciteitsproducenten, overheden en grootverbruikers. Met name de overheid wordt erop aangesproken om op korte termijn realistische keuzes maken waarbij de verschillende doelstellingen onderling beter zijn afgestemd. Pas dan zullen de inmiddels marktgedreven energiebedrijven voldoende prikkels en zekerheid hebben om te investeren in voldoende productiecapaciteit.

The Boston Consulting Group (BCG) is een wereldwijde topmanagement consulting organisatie. In 34 landen werken ruim 2.600 consultants verspreid over meer dan 55 kantoren. In Nederland adviseren momenteel ruim 80 consultants multinationals en de top van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van strategie, organisatie en bedrijfsprocessen. Meer informatie is te verkrijgen op de website www.bcg.com.

Voor nadere informatie:
The Boston Consulting Group
Vie Blonk, Manager Marketing & Communication
Tel: (035) 548 68 00


04 jun 03 10:32