CLEAN SEAT HOLLAND

85% Kans op contactinfectie bij bezoek openbaar toilet

CLEAN SEAT HOLLAND

Het Nationale Toiletonderzoek levert het overtuigende bewijs: de hygiënische situatie op veel openbare toiletten is ronduit zorgwekkend. Van de onderzochte damestoiletten verdiende 81% het predikaat 'slecht', terwijl dit bij de heren maar liefst 85% is! Sanitaire voorzieningen blijken een ideale voedingsbodem te vormen voor tal van ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en kiemen. Daarmee is het openbare toilet dé plek om een contactinfectie op te lopen.

Baart een onhygiënische toiletzitting de bezoeker de meeste zorg, dan is dit terecht. Deze is in meer dan de helft, 51%, van de gevallen besmet. Contact met de spoelknop en de deurkruk levert respectievelijk 37% en 12% besmettingsgevaar op, terwijl de kraan in maar liefst 43% van de gevallen is besmet.

Kans op echt schoon 1 op 5
De geur van schoonmaakmiddel zegt niets over de reinheid van een toiletruimte. Het gevaar van een stevige darminfectie is ook hier realiteit. Ter illustratie: in de gezondheidszorg scoort 79% slecht en in de horeca nog iets meer, 80%. De openbare gebouwen zijn goed voor een tweede plaats met 83% en de winkelbedrijven voeren de rij aan met een zeer verontrustende 95% slecht.

Extra risico voor kinderen
Onhygiënische situaties worden meestal snel herkend. Het contact met de toiletbril wordt dan zoveel mogelijk vermeden. De zitting wordt in dergelijke gevallen zo goed mogelijk gedrapeerd met closetpapier. Peuters en kleuters, die in de regel wat langer werk hebben, worden bij gebrek hieraan toch op het toilet gezet. Het kind loopt hiermee extra risico doordat het op meerdere punten contact maakt met het toilet.

Hygiënische voorzorgsmaatregelen
Zeker vakantiegangers realiseren zich vaak onvoldoende welk gezondheidsrisico zij onderweg en tijdens een verblijf buitenshuis lopen bij het onvermijdelijke toiletbezoek. Met het nemen van een aantal weloverwogen hygiënische maatregelen kan men het risico op bijvoorbeeld een darminfectie, diarree of uitslag tot een minimum beperken. Met een papieren handdoekje kan het directe contact met spoelknop, deurkruk en kraan worden vermeden. Bij gebrek hieraan kan men de handen beter niet wassen, daar dit gewoonweg hygiënischer is. Om het directe contact met de toiletbril te vermijden is het gebruik van een papieren WC-brildekje, dat de toiletzitting volledig afdekt, een absolute aanrader. Gezien de verontrustende resultaten van het Nationale Toiletonderzoek is het nemen van deze hygiënische maatregelen ter voorkoming van een contactinfectie beslist geen overbodige luxe.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie (