Gemeente Breda

Persberichten

04-06-2003

HSL bureau past thermisch gereinigd zand toe bij Markbrug

Het Projectbureau HSL-A16 heeft de gemeente Breda gemeld 2.500 m3 thermisch gereinigd zand toe te gaan passen bij de op- en afritten van de spoorbrug over de Mark in Breda. Dit zand voldoet niet aan de eisen van het Bouwstoffenbesluit, maar zou naar verwachting wel passen binnen de regels van een vrijstellingsregeling van het ministerie van VROM die nu in de maak is. Als de toepassing niet blijkt te voldoen aan de nieuwe wettelijke situatie, zal de gemeente het projectbureau eraan houden die maatregelen te treffen die vereist zijn.

In december 2002 heeft wethouder Arbouw gesproken met Staatssecretaris van Geel van VROM over de toepassing van thermisch gereinigd zand bij de spoorbrug. Daar is verleden jaar in Breda zon 145.000 ton (zon 90.000 m3) thermisch gereinigd zand toegepast in de op- en afritten. Dit zand bevat stoffen die kunnen uitlogen. Het gaat dan om stoffen als antimoon en sulfaat. Volgens de wet zou er maar een oplossing zijn, het zand hier verwijderen. De consequentie zou zijn dat de intercity-spoorlijn zou moeten worden onderbroken. Gelet op de aard van de stoffen en het risico voor het milieu, gaf de staatssecretaris aan een vrijstellingsregeling te maken, omdat naar zijn mening de mogelijke milieueffecten als gevolg van uitloging van de stoffen antimoon en sulfaat kleiner zijn dan de wet beoogt te voorkomen. Het gebruikte thermisch gereinigd zand kan dan blijven liggen.

Deze ministeriële vrijstellingsregeling die inmiddels is aangekondigd, is nog in de maak. Het projectbureau wil nu echter al aan de slag om het zand te gaan toepassen naast de spoorbrug. Ze zullen daarbij wel zorgen voor voldoende afstand tot het grondwater om bodem en grondwater te beschermen. De gemeente heeft het projectbureau het advies gegeven om met de toepassing te wachten totdat de definitieve vrijstellingsregeling bekend is en het zand aan de bovenzijde af te dekken zodat voldaan wordt aan de geldende wettelijke isolatie-eisen. Redenen voor het projectbureau om op korte termijn al te willen starten zijn: het depot waar het zand nu ligt moet op korte termijn worden verwijderd en het nijpend tekort aan aanvulzand terwijl het thermisch gereinigd zand ook geschikt is. Later is voor het project bovendien geen thermisch gereinigd zand meer nodig waardoor het zou moeten worden afgevoerd van het werk. Door deze partij van 2.500 m3 bij het reeds eerder toegepaste thermisch gereinigde zand te leggen blijft de beheersbaarheid van de totale situatie hetzelfde.

Breda, 4 juni 2003