FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 04 / 06 / 2003

Klassieke vogelpest : bloedonderzoek op pluimvee bij particulieren

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen zal binnenkort, zowel in de provincie Limburg als in de provincie Antwerpen bloedonderzoek uitvoeren op pluimvee aanwezig bij een aantal particulieren die zich bevinden in de vroegere beschermingsgebieden.

Ter herinnering: de beschermingsgebieden zijn de gebieden met een straal van ongeveer 3 km rond een (vroegere) vogelpesthaard. Binnen deze straal werden alle pluimveebedrijven geruimd. Bij de particulieren werd binnen een straal van 1 km eveneens het pluimvee geruimd. Dit heeft tot gevolg dat er zich in de zones tussen de 1 km en de 3km rond de haarden enkel nog pluimvee bevindt bij particulieren.

Door het organiseren van een steekproefsgewijze screening bij particulier gehouden pluimvee,wil men waarschijnlijkheid van viruscirculatie uitsluiten vooraleer begonnen wordt aan de herbevolking van professionele bedrijven.

Van de in het totaal 2.063 geregistreerde particulieren (Limburg :
1.538 pluimveehouders, Antwerpen : 525 pluimveehouders) werd een statistisch verantwoorde selectie gemaakt, dit resulteerde in een 300-tal hobby-pluimveehouders. Deze personen zullen een brief krijgen met een uitvoerige uitleg van het hoe en waarom van deze actie. Er worden bij maximaal 5 dieren per eigenaar bloedstalen genomen. Het nemen van een bloedstaal bij pluimvee is een heel lichte ingreep, waarvan de dieren slechts zeer kortstondig hinder ondervinden. Deze ganse operatie is vanzelfsprekend gratis voor de particuliere pluimveehouder.

Het Voedselagentschap verzoekt iedereen om mee te werken aan dit onderzoek, zodat binnen afzienbare termijn een definitief punt kan gezet worden achter de vogelpestcrisis.