Provincie Limburg

141 basisscholen alsnog gratis naar provinciale musea (129) Provincie geeft vervolg aan experiment gratis entree

Het in 2002 gehouden project Gratis entree provinciale musea kan een succes worden genoemd. Zo succesvol dat naast de 151 scholen die hebben deelgenomen, 141 basisscholen moesten worden afgewezen omdat het beschikbare budget was uitgeput. Nu hebben Gedeputeerde Staten voor 2003 een bedrag van 65.000,- ter beschikking gesteld om de in 2002 afgewezen scholen alsnog in de gelegenheid te stellen een bezoek te brengen aan een van de drie provinciale musea. Daarmee komt de Provincie de in het najaar gedane toezegging na om alsnog extra middelen ter beschikking te stellen.

Alle afgewezen scholen krijgen apart bericht. Zij kunnen dan inschrijven op een geactualiseerd programma voor dit najaar. De Provincie betaalt per school 1 bus, de entrees voor 46 leerlingen (2 groepen per bus) alsmede de rondleiding in het museum voor de twee groepen. Scholen die al in 2002 hebben deelgenomen of zich eerder niet hebben aangemeld, kunnen niet meedoen aan dit vervolgproject.

Het provinciale experiment blijkt goed aan te sluiten bij de belevingswereld van de Limburgse jeugd. Vooraf en na afloop van de schoolbezoeken zijn vragenlijsten uitgezet. Zowel van schoolleiding, jeugd als begeleiders zijn overwegend positieve reacties ontvangen. Ook de provinciale musea hebben positief gereageerd. Om ook de educatieve meerwaarde te kunnen beoordelen wordt nog aanvullend onderzoek gedaan. Dit gebeurt samen met een onderzoek naar het educatieve museumproject als onderdeel van het Jaar van de Boerderij. Dit project past uitstekend in het thema jong zijn in Limburg zoals dat in het nieuwe coalitieakkoord is opgenomen aldus verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs. Ook de voorbeeldfunctie van de Provincie hierin heeft zijn doel bereikt. De Gemeente Venlo heeft een project ontwikkeld waarbij 400 basisschoolleerlingen begin dit jaar een bezoek konden brengen aan een opgraving/museum. Ik hoop dat meer scholen dit voorbeeld volgen.

In totaliteit hebben in 2002 151 schoolbezoeken plaatsgevonden, waarvan 50 aan het Bonnefantenmuseum, 39 aan het Industrion en 60 aan het Limburgs Museum.
4-6-2003 10:41