Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

ziekenvervoer uit standaardpakket

Kamerstuk, 04-06-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19775

Voorhangprocedure Wtz 1998 inzake zittend ziekenvervoer uit standaardpakket

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Z/VU-2384459

4 juni 2003

Ingevolge artikel 33, derde lid, van de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998 (Wtz 1998), dient de zakelijke inhoud van een voordracht tot het vaststellen van een algemene maatregel van bestuur dertig dagen voorafgaand aan de voordracht schriftelijk te worden meegedeeld aan beide Kamers der Staten-Generaal. Gelet op deze procedure deel ik u mede dat er op dit moment een algemene maatregel van bestuur wordt voorbereid die het Vergoedingenbesluit particulier verzekerden wijzigt. Deze wijziging betreft het verwijderen van het recht op de vergoeding van de kosten van het zittend ziekenvervoer (taxi of eigen auto) uit het standaardpakket. Met deze wijziging wordt uitvoering gegeven aan een van de in het Hoofdlijnenakkoord aangekondigde maatregelen.

Voor het verwijderen van het zittend ziekenvervoer zal artikel 10 van het Vergoedingenbesluit particulier verzekerden gewijzigd worden. De wijziging houdt in dat uit het eerste lid en het tweede lid van dat artikel de vergoeding voor de taxi en auto zal worden geschrapt. Daarmee wordt de vergoeding van ziekenvervoer beperkt tot vergoeding van de kosten van ambulancevervoer. Verder zal het vierde lid van artikel 10 komen te vervallen. Dit lid regelt het eigen risico voor de taxi en de auto.
Het tweede lid van artikel 10 regelt het vervoer ten behoeve van zorg op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de formulering van het tweede lid aan te passen aan het per 1 april 2003 van kracht geworden Besluit zorgaanspraken AWBZ.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst