HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

Johan Cruyff University benoemt Esther Vergeer

Persbericht
4 juni 2003

Johan Cruyff University trekt toprolstoeltennisster Esther Vergeer aan

De Johan Cruyff University (JCU) van de Hogeschool van Amsterdam heeft rolstoeltennisster Esther Vergeer aangetrokken voor de begeleiding van topsporters met een functiebeperking aan de hbo-opleiding commerciële economie. Topsporters met een lichamelijke handicap kunnen vanaf september van dit jaar deelnemen aan de bestaande opleiding commerciële economie voor topsporters. Doel is enerzijds om de integratie tussen topsporters met en zonder handicap te vergroten en anderzijds om de doorstroom van gehandicapten naar managementfuncties in de sport te stimuleren. De initiatiefnemers zijn de Johan Cruyff Welfare Foundation (JCWF) en de Johan Cruyff University.

In 1999 werd aan de Hogeschool van Amsterdam de Nederlandse vestiging van de Johan Cruyff University geopend en inmiddels geniet de JCU brede bekendheid als de HEAO voor alle topsporters. De JCU is een vierjarige, op de sportwereld toegesneden hbo-opleiding commerciële economie voor topsporters.
De opleiding anticipeert op de toenemende professionalisering van de sportwereld. Afgestudeerden kunnen gaan werken in management- en marketingfuncties bij sportclubs, bonden, sportoverheden en sportgerelateerde bedrijven. Het studieprogramma is afgestemd op het trainings- en wedstrijdschema van de student.

In 1997 richtte Johan Cruijff de Johan Cruyff Welfare Foundation op. Deze organisatie ondersteunt projecten en organisaties die als doel hebben om via sport en spel het geestelijk en lichamelijk welzijn van kansarme jongeren te bevorderen, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden.

In het najaar van 2002 zijn de JCWF en de JCU samen met founding partner KLM en partner Adecco een project gestart om het volwaardig volgen van de opleiding commerciële economie aan de JCU ook voor topsporters met een beperking mogelijk te maken. Dit mede in het kader van de Wet Gelijke Behandeling voor mensen met een handicap of chronische ziekte, die per 1 april in de Eerste Kamer is aangenomen en aan het eind van dit jaar van kracht wordt voor het hele hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.

Vanaf september 2003 zijn alle voorwaarden om sport, studie en handicap te combineren ingevuld. Niet alleen in de begeleiding maar ook in het curriculum zijn dan aanpassingen gemaakt om de genoemde doelstellingen te realiseren.
Esther Vergeer, rolstoeltennisster en nummer één van de wereld, is inmiddels bij de JCU begonnen om de begeleiding van de studenten voor te bereiden. Vanaf 1 september begint zij officieel als aanspreekpunt voor de studenten met een handicap. Zo vormt zij een aanvulling op de medewerkers die al verantwoordelijk zijn voor het maatwerk dat geleverd wordt op studie- en sportgebied.
Esther Vergeer is als geen ander ervaringsdeskundig waar het gaat om het combineren van sport, studie en handicap. Ook voor alle externe contacten, voor zover die betrekking hebben op haar rol als begeleider, zal zij een herkenbaar aanspreekpunt zijn. Haar grote prestaties in de sport, waarvoor zij in 2002 de Laureus Award kreeg van de World Sports Academy Awards, moeten een inspiratie zijn voor alle JCU-studenten.

Meer informatie over de JCU vindt u op www.jcu.nl en over de JCWF op www.jcwf.nl