NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Positief resultaat NOM ondanks moeilijke tijden

Groningen, 4 juni 2003

Het jaar 2002 was evenals 2001 een moeilijk jaar voor Nederland en daarmee ook voor Noord-Nederland.
Uit het recent uitgebrachte rapport van Ecorys / NEI ter gelegenheid van de tussentijdse evaluatie van het Kompasprogramma, blijkt dat het fase verschil met de rest van het land geleidelijk wordt teruggedrongen, maar niet in het tempo dat wenselijk is. Er is over de afgelopen 18 maanden sprake van een toenemend aantal inkrimpingen, bedrijfssluitingen en stijgende werkloosheidscijfers. Daarin onderscheidt Noord-Nederland zich niet van de rest van het land.

Conjunctuur
Hoewel de meeste conjunctuur indicatoren nog niet wijzen op een spoedig herstel, lijkt het er op dat de orderpositie van een aantal bedrijven niet verder verslechtert. Ook de meest recente berichten over de Duitse economie, dat de kans op een recessie daalt, kan positieve gevolgen hebben voor bedrijven in Noord-Nederland.

Structuur
Hoewel een structurele sterke positie van de Euro op termijn een goed uitgangspunt is, is het proces van de opwaardering van de Euro ten opzichte van de Dollar een grote bedreiging, zowel voor de exportpositie als voor de geneigdheid in Noord-Nederland te investeren. Dat heeft een tweezijdig effect: enerzijds staat daardoor de belangstelling van buitenlandse investeerders voor Nederland onder druk en anderzijds wordt ook de neiging met name van de maak-industrie de activiteiten te verplaatsen naar lage lonen- en de dollarlanden versterkt. Daar komt nog bij dat de besliscentra van veel grotere bedrijven niet in Noord-Nederland gevestigd zijn. De gevolgen doen zich in een periode van laagconjunctuur extra sterk gevoelen.

Focus
De geschetste omstandigheden zijn bepalend geweest voor de activiteiten en de resultaten van de NOM in 2002. In het algemeen is veel aandacht besteed aan het versterken van het bestaande bedrijfsleven en de verankering van bestaande arbeidsplaatsen in de regio.
De focus heeft zich verder gericht op een aantal speerpunten. Sectoren die in de toekomst bijdragen aan een structurele versterking van de noordelijke economie: Life Sciences (inclusief Food), ICT, Chemie en Energie.

Investeringsbevordering
De afdeling Investeringsbevordering was actief betrokken bij investeringen ter grootte van
EUR 212 mln (in 2001: EUR 490 mln) en 646 nieuwe arbeidsplaatsen (in 2001: 1337). Ook het aantal projecten vertoonde een terugval van 16 in 2001 naar 14 in 2002. De bedrijfsinvesteringen waren ook voor bijna 70% afkomstig van reeds in Nederland gevestigde bedrijven (in 2001: ruim 50%).
Er werden 3 belangrijke strategische uitbreidingen gerealiseerd waarmee niet alleen 290 nieuwe arbeidsplaatsen werden gecreëerd maar tevens een dreigend verlies van 230 arbeidsplaatsen werd voorkomen. In de periode van 2000 t/m 2002 was Investeringsbevordering betrokken bij de creatie van ± 3000 nieuwe arbeidsplaatsen en het behoud van ruim 1000 arbeidsplaatsen.

Financiering
De afdeling Financiering verstrekte EUR 13,4 mln risicodragend kapitaal aan 33 bedrijven. Daarmee bleef het aantal verstrekkingen evenals het afgelopen jaar tussen de 30 en 40. De gemiddelde omvang nam iets af. Van de grotere verstrekkingen (boven EUR 100.000) gingen er 18 van de 27 naar bedrijven waarin de NOM reeds participeerde. Daarnaast werd aan 5 startende bedrijven een financiering verstrekt van meer dan EUR 100.000. Het aantal verstrekte kleine kredieten nam toe van 2 in 2001 tot 6 in 2002, veelal aan startende of jonge bedrijven.

Ontwikkelingsprojecten
De afdeling Ontwikkelingsprojecten heeft met het programma Compensatie-orders onder meer 6 projecten met een compensatiewaarde van totaal EUR 180 mln gerealiseerd.
In het programma Toeleveren x Uitbesteden (TxU) werden onder meer 47 bedrijven betrokken bij kennistransfer- en innovatieprojecten. Daarnaast namen 44 bedrijven deel aan diverse andere programma-onderdelen.

Resultaat
Ondanks het feit dat op bestaande participaties een voorziening is genomen van EUR 13,8 mln is, dankzij goede verkoopresultaten van EUR 11,6 mln, een positief resultaat behaald van EUR 1,0 mln (in 2001: EUR 0,1 mln).