Persbericht

Datum:
04-06-2003


Raad van state stelt waterschap in gelijk

Waterschap Rijn en IJssel tolereert niet langer dat hemelwater, afkomstig van het opslagterrein van houtgroothandel Topwood B.V. in Almen, geloosd wordt op een sloot van het waterschap. De concentratie van houtverduurzamingsmiddelen in het hemelwater is te hoog. De Voorzitter van de Raad van State heeft het waterschap in het geschil met Topwood in het gelijk gesteld. Het waterschap mag gebruik gaan maken van het opleggen van een dwangsom als middel om de lozing tegen te gaan.

Opslag

De verontreiniging wordt veroorzaakt doordat bij regenval het hemelwater in contact kan komen met de opslag in de open lucht van gempregneerd tuinhout op het verharde terrein. Afdekking of verpakking van het hout was voor Topwood B.V. geen directe optie. Afspoelend water belandt in de naast het terrein gelegen sloot. Dat water bevat dan zware metalen en bestrijdingsmiddelen die de waterkwaliteit en de waterbodem in de sloot aantasten. De taak van het waterschap is juist het beschermen van die waterkwaliteit. Reden voor het waterschap om het bedrijf aan te schrijven om te stoppen met de lozing onder aankondiging van een dwangsom bij blijvende nalatigheid.

Geschil

Topwood B.V. maakte bij het waterschap bezwaar tegen het opleggen van de dwangsom en vroeg de Raad van State om schorsing van het besluit. De Voorzitter van de Raad van State stelde het waterschap in het gelijk dat de lozing niet hoeft te worden aanvaard en legitimeert het waterschap tot het opleggen van een dwangsom tegen Topwood B.V.


---

---

Noot voor de pers:

Voor nadere informatie hierover is Hans Bijen van de unit Communicatie van Waterschap Rijn en IJssel beschikbaar.

Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0314- 369 367 of mobiel 06-22 200 178.