GroenLinks


---

GroenLinkse jongeren in actie voor onderwijs

4 juni 2003

DWARS, de onafhankelijke jongerenorganisatie van GroenLinks, komt in actie. 700 miljoen extra voor onderwijs is een leuk begin, maar daarmee komt Nederland er - na jarenlange kaalpluk - volgens de GroenLinkse jongeren niet. Met een landelijke onderwijscampagne gaat DWARS de komende maand de onmisbaarheid van onderwijs voor de toekomst van de Nederlandse samenleving onder de aandacht brengen.

Van 27 mei tot en met 27 juni zal DWARS door middel van acties, posters en handtekeningenkaarten overal in het land zichtbaar zijn. De campagne heeft tot doel jongeren aan te sporen het belang van de centrale plaats die onderwijs in onze samenleving zou moeten innemen aan het nieuwe kabinet duidelijk te maken. De eenzijdige kenniseconomische investeringen uit het hoofdlijnenakkoord leiden daar niet toe.

Het gaat DWARS dan nadrukkelijk niet alleen om meer geld. Onderwijs wordt door de nieuwe regering ten onrechte niet gepositioneerd als hèt middel om economische vooruitgang, armoedebestrijding, integratie, vrijheid, veiligheid, duurzame en technische ontwikkelingen te bewerkstelligen. De voorgestelde maatregelen leiden niet tot het toegankelijker maken van het onderwijs voor iedereen en versterken fundamenten als leraren, de voorschoolperiode of het basisonderwijs geenszins. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van hoe de regering de spilfunctie van het onderwijs onderwaardeert. Investeren in het kapitaal van de toekomst vraagt om een nieuwe visie op het onderwijs, die verder kijkt dan alleen het instituut onderwijs op zich. Leren en ontwikkelen vindt evengoed buiten de traditionele instellingen plaats, en onderwijs is essentieel voor alle aspecten van de samenleving.

Om het onderwijs weer bovenaan de agenda te krijgen, laat DWARS de komende maand van zich horen. De campagne is gestart op 27 mei de dag van de beëdiging van het nieuwe kabinet - bij de Hoftoren te Den Haag (het nieuwe Ministerie van OCenW en het hoogste gebouw). Tegelijkertijd zijn in de grootste studentensteden diverse posters op plekken waar veel jongeren komen verschenen. Daarnaast is er een kaartenactie die de regering oproept Onderwijs Bovenaan! te zetten. Tevens worden er o.a. op 7 (Amsterdam) en 19 juni (Den Haag) steltenacties gevoerd, waarin door een gevechtsdans onderwijs bovenaan komt te staan. Op 27 juni is de spectaculaire eindklapper: de nieuwe Onderwijsfeestdag! Aansluitend wordt er door DWARS op 28 & 29 juni een congres over Onderwijs en Cultuur georganiseerd.

Zie voor meer en actuele informatie: www.dwars.org/onderwijs


---
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl