Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: 1,3 miljoen voor nieuwe elektronische communicatietechnieken
Nummer: 286

Datum: 04-06-2003

Minister Brinkhorst van Economische Zaken stelt 1,3 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe elektronische communicatietechnieken. Dit moet helpen voorkomen dat moderne ICT-technieken in Nederland vertraagd van de grond komen.

De Subsidieregeling Elektronische Communicatie (SEC) is ontworpen om een financiële impuls te geven aan de ontwikkeling van nieuwe elektronische communicatietechnieken. In de praktijk worden nieuwe technieken (WIFI, GPRS en UMTS) vaak omgeven door allerlei onzekerheden waardoor marktpartijen een afwachtende houding kunnen aannemen, die de uitrol en het gebruik van de nieuwe techniek belemmert. Voorbeelden zijn onzekerheden over de toepassingen, specifieke marktomstandigheden en bijvoorbeeld de mogelijkheden voor aanbieders van diensten en content. Het ministerie wil met de beleidsregel dit type situaties doorbreken.

Voor de subsidie van 1,3 miljoen Euro komen drie soorten projecten in aanmerking.

a) Haalbaarheidsprojecten (50% subsidie).
b) Demonstratieprojecten (25% subsidie).
c) Kennisoverdrachtprojecten (80% subsidie).

Een voorwaarde is dat bij de uitvoering van een project tenminste drie partijen samenwerken, waarvan tenminste één mkb-bedrijf en één bedrijf dat aanbieder of aanlegger is van een openbaar elektronisch communicatienetwerk.

Vanaf 5 juni 2003 kunnen de aanvraagformulieren van de website van Senter worden gedownload (www.senter.nl). Eveneens is het mogelijk elektronische aanvragen in te dienen. De sluitingsdatum voor de aanvragen is 31 augustus 2003.

De SEC regeling geldt voor vier jaar en per jaar worden tussen de zes á acht projecten met de regeling gesubsidieerd. De regeling wordt uitgevoerd door Senter. In 2002 werd de SEC voor het eerst opengesteld en is een aantal nieuwe toepassingen voor nieuwe openbare communicatienetwerken uitgewerkt, zoals draadloos breedbandinternet in Drenthe, nieuwsverstrekking via instant messaging, draadloos camerabeelden versturen, direct online contact met een verzorgende in de thuiszorg. Voor meer informatie over deze projecten, zie http://www.senter.nl/sec