Consumentenbond

Te veel kankerverwekkende stoffen in voedingssupplement

4 juni 2003

De Consumentenbond heeft een veel te hoog gehalte aan kankerverwekkende stoffen gevonden in capsules van het voedingssupplement Vitelle Ginkgo. De bond heeft de Keuringsdienst van Waren geïnformeerd en wil dat het product uit de winkels wordt gehaald.

In een lopend onderzoek naar de samenstelling van voedingssupplementen is de Consumentenbond gestuit op een onveilig product. In capsules van Vitelle Ginkgo is een veel te hoog gehalte aan PAK's aangetroffen: bijna vijf keer meer dan veilig wordt geacht. De capsules hebben als lotnummer 02KO 76. Dit nummer is terug te vinden op de verpakking.

PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) zijn stoffen die onder andere bij verbrandingsprocessen zoals uitlaatgassen en aangebrand vlees kunnen ontstaan. Hierdoor komen ze in zeer kleine hoeveelheden voor in diverse voedingsmiddelen. Omdat ze kankerverwekkend kunnen zijn, is er een strenge norm voor de dagelijkse inname vastgesteld.

De Consumentenbond heeft de Keuringsdienst van Waren op de hoogte gesteld van de resultaten en gevraagd om actie te ondernemen. De bond wil dat het onveilige product uit de handel wordt genomen. Hiertoe heeft de bond de producent van Vitelle, Indros BV in Almere, opgeroepen. Dit bedrijf moet ook via de media consumenten, die het product al in hun bezit hebben, oproepen om het terug te brengen naar de winkel.

De resultaten van het lopende onderzoek publiceert de Consumentenbond in augustus in zijn Nieuwsbrief Gezond.