Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 04-06-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19776

Uitvoering motie over geneesmiddelen en internet

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GMT/MT-2381320

4 juni 2003

Tijdens het AO biotechnologie van januari 2002 heb ik als lid van de Bijzondere commissie biotechnologie de volgende motie ingediend:

VWS dient laagdrempelig informatiemateriaal te doen ontwikkelen waarmee de bevolking wordt voorzien over waarheden en onwaarheden van aanbiedingen op internet m.b.t. bijvoorbeeld geneesmiddelen en biotechnologische toepassingen. Deze informatie dient onder meer verkrijgbaar te zijn bij huisartsen en apotheken.

Met deze brief informeer ik u over de uitvoering van deze motie.

Na overleg met de Stichting Consument en Biotechnologie is besloten tot de volgende strategie:

* Een globale inventarisatie van de verkrijgbaarheid van medicijnen en doe-het-zelf-genetische tests op internet;
* Opstelling van een artikel dat op een overzichtelijke wijze handvatten geeft hoe om te gaan met aanbiedingen en informatie op internet met betrekking tot geneesmiddelen en biotechnologische toepassingen;

* Verspreiding van het artikel op grote schaal door toezending aan tal van organisaties, waaronder de koepels van huisartsen en apothekers, patiënten- en consumentenorganisaties met het verzoek dit artikel te publiceren in hun periodieken en/of op hun internetsite.

Op deze wijze is/wordt getracht een zo groot mogelijk aantal burgers te bereiken die in het kader van hun zoekactiviteiten op internet op het terrein van geneesmiddelen, genetische tests en andere (biotech) producten basale informatie behoeven hoe met de gevonden informatie om te gaan en op enigerlei wijze het kaf van het koren te scheiden.

Als bijlage bij deze brief vindt u het rapport van de Stichting Consument en Biotechnologie dat in maart jl. gereed is gekomen met daarin een inventarisatie van de verkrijgbaarheid van medicijnen en genetische tests op internet, bovenbedoeld artikel, een overzicht hoe de verspreiding van het artikel heeft plaatsgevonden en wat de voorlopige resultaten daarvan zijn.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp