Gemeente Amsterdam

Resultaten preventief fouilleren
College wil acties voortzetten
4 juni 2003 - Mirjam Otten

Het college van B&W wil het preventief fouilleren in het centrum van de stad en in Zuidoost met een jaar voortzetten. Daartoe zal de aanwijzing van veiligheidsrisicogebieden in het stadsdeel Amsterdam-Centrum en in het stadsdeel Zuidoost worden verlengd. Het gebied in Zuidoost wordt ook uitgebreid met de Vensterpolder.

Het college van B&W wil het preventief fouilleren in het centrum van de stad en in Zuidoost met een jaar voortzetten. Daartoe zal de aanwijzing van veiligheidsrisicogebieden in het stadsdeel Amsterdam-Centrum en in het stadsdeel Zuidoost worden verlengd. Het gebied in Zuidoost wordt ook uitgebreid met de Vensterpolder. De driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef) stemden al eerder met dit voorstel in.

Er zijn in de afgelopen periode 8925 personen gefouilleerd en 1358 voertuigen doorzocht. Daarbij zijn 233 wapens aangetroffen (150 steekwapens, 26 slagwapens, 7 nepvuurwapens, 2 vuurwapens en 48 wapens in de categorie overige wapens). Het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement BV) heeft op verzoek van de gemeente Amsterdam een evaluatie uitgevoerd naar de gang van zaken bij preventief fouilleren. Hierbij is gekeken naar het proces, de voorbereiding en de uitvoering van de fouilleeracties. Naast het bijwonen van acties heeft het COT ook gesproken met politiefunctionarissen en personen die zijn gefouilleerd.

Tussen 29 november 2002 en 17 april 2003 zijn 28 acties gehouden met bovenvermeld resultaat. In totaal werden 64 personen aangehouden op grond van de wapenwet (WWM) en 21 andere arrestanten gemaakt. Het COT concludeert dat de acties goed worden voorbereid en zorgvuldig worden uitgevoerd. Het overgrote deel van het publiek accepteert het fouilleren. Wel is er meer duidelijkheid nodig over selectiecriteria bij preventief fouilleren. Ook kan worden geconstateerd dat preventief fouilleren een fors beslag legt op de politieorganisatie.

De raadscommissie bespreekt de evaluatie en het collegevoorstel op 26 juni met burgemeester Cohen.

© Gemeente Amsterdam