Dienstenbond CNV

ING breekt overleg af
04-06-2003

ING heeft het CAO overleg met de vakbonden op 23 mei 2003 afgebroken. Uw werkgever heeft moeten concluderen dat zij geen ruimte meer zag voor verder onderhandelen.

ING wilde wel meegaan in een studieopdracht naar de pensioenen zoals reeds geruime door bonden werd gevraagd. Echter, ING had bij de opdracht een resultaatverplichting opgenomen om te komen tot een bezuiniging op de kosten van de pensioenen. De bezuiniging moest overeenkomen met 5% van de pensioenpremie.
Vakbonden vonden dit een beperking in de ruimte van het onderzoek. Uit de discussie bleek namelijk dat niet alle oplossingen die eventueel gevonden zouden worden bespreekbaar waren, zoals bijvoorbeeld de financieringsovereenkomst tussen Pensioenfonds en ING.

Kostenneutraal
Naast dit onderzoek legde ING een relatie met de loonontwikkeling. Op
1 juli 2003 zou ING 1,25% loonsverhoging willen doorvoeren onder de voorwaarde dat alle overige nog af te spreken zaken kostenneutraal zouden worden opgelost.
Dit is een onmogelijke opdracht. Een klein voorbeeld zoals internationale collegialiteit wordt daardoor onbespreekbaar.

Op 1 januari 2004 zou ING wederom 1,25% loonsverhoging willen betalen. Maar ditmaal onder voorwaarde dat de studie naar de pensioen succesvol is geweest en dat de bezuiniging gehaald zouden zijn. Echter door de beperking in de studieopdracht achtten bonden dit niet realistisch.

Tegenvoorstel
Bonden hebben een tegenvoorstel ingediend dat meeging in de resultaatverplichting bij de studie mits de voorwaarden gesteld bij de loonsverhogingen zouden vervallen. Daarnaast wilden vakbonden dat de loonsverhoging 2% op 1 juli en 0,5% op 1 januari 2004 zou gaan bedragen.

ING heeft dit als niet haalbaar bestempeld en wilde absoluut de gestelde voorwaarden bij de loonsverhogingen niet laten vallen. Partijen zijn na die vaststelling uit elkaar gegaan.

Bonden zullen binnenkort met hun kaderleden gaan overleggen over hoe wij nu verder moeten gaan. In de verwachting ligt dat wij ING duidelijk zullen gaan maken dat met name op het pensioendossier ING vertrouwen moet hebben in andersoortige oplossingen dan dat zij voorstaan.

Vragen
Heeft u vragen over de onderhandelingen dan kunt u kontakt opnemen met uw bestuurder Erik Langeweg, e-mail: e.langeweg@cnvdibo.nl.

Binnenkort vragen wij om uw steun. Kom niet alleen, maar neem uw collega mee als nieuw lid van uw bond. Laat hem of haar alvast eens kennismaken met ons uitgebreide dienstenpakket. Ik wens u succes bij deze werving. Samen sterk is ons motto, graag met u en uw collega.