Wageningen Universiteit

persbericht / nr. 2003-5, 4 juni 2003

In 2004 voldoende biologisch uitgangsmateriaal voor grote gewassen

Van alle belangrijke akkerbouw- en groente-gewassen zal voor Nederland in 2004 voldoende biologisch geproduceerd uitgangsmateriaal beschikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Plant Research International. Alleen bij luzerne lijkt de vraag het aanbod te over-treffen. Voor de kleine gewassen zijn onvoldoende gegevens boven water gekomen, maar de verwachting is dat daarvan slechts mondjesmaat uitgangsmateriaal beschikbaar zal zijn.

Het uitgangsmateriaal (zaden, pootgoed e.d.) dat voor de biologische teelten wordt gebruikt, moet ook van biologische oorsprong te zijn. Vanwege de recente start van de sector biologisch uitgangsmateriaal geldt tot en met 2003 geldt een generaal pardon. Na 1 januari 2004 zal geen ontheffing worden verleend voor die gewas-sen waarvan is vastgesteld dat voldoende biologisch geproduceerd uitgangsmateriaal beschikbaar is.

Plant Research International onderzocht de vraag naar, en het aanbod van biologisch uitgangsmateriaal in Nederland. De vraag naar biologisch geproduceerd uitgangsmateriaal werd afgeleid van het areaal van biologisch geteelde gewassen. Daarnaast werden 40 biologische telers geënquêteerd. Het aanbod van biologisch geproduceerd uitgangsmateriaal werd geschat op basis van gegevens van de producenten.

Bij de grootste gewassen wordt nu al veelal biologisch geproduceerd uitgangsmateriaal gebruikt. Uit de studie blijkt dat van alle belangrijke akkerbouw- en groente-gewassen in 2004 voldoende biologisch geproduceerd uitgangsmateriaal beschikbaar zal zijn. Slechts bij luzerne lijkt de vraag het aanbod te over-treffen. De situatie bij klaver is niet duidelijk omdat geen goede gegevens over het klaver areaal beschikbaar zijn. Mogelijk is hier sprake van een knelpunt. Over de situatie bij de nog kleinere gewas-sen is geen informatie beschikbaar gekomen; voor deze gewassen zal biologisch uitgangsmateriaal slechts mondjesmaat beschikbaar zijn.