Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 4 juni 2003

PvdA: Commissie inlichten- en veiligheidsdiensten openstellen voor alle fracties

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (commissie IVD) openstellen voor alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Woordvoerder Ella Kalsbeek stelt dat vandaag voor in een plenair debat over de commissie IVD. Op dit moment zijn slechts de voorzitters van de drie grootste fracties lid van deze commissie.

De commissie IVD is ingesteld om de controle van de Tweede Kamer ook over vertrouwelijke aangelegenheden betreffende inlichtingen- en veiligheidsdiensten waar te maken. In het belang van de staat wordt deze commissie alleen vertrouwelijk geïnformeerd door de regering en de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst (AIVD). De PvdA heeft hier begrip voor, hoewel zij vindt dat wat openbaar kan, ook openbaar moet.

Niet valt echter in te zien waarom de toegang tot de commissie beperkt moet blijven tot de grootste fracties. Het argument dat de geheimhouding dan beter gewaarborgd wordt, snijdt geen hout. Hebben leden van kleinere fracties dan per definitie minder verantwoordelijkheidsbesef dan die van de grotere fracties? Bovendien vindt de PvdA ten principale dat controle door de Kamer controle door de hele Kamer moet zijn.

Overigens is het aantal leden waaruit de commissie bestaat nooit formeel vastgelegd. In het verleden hebben soms ook wel acht fractievoorzitters deel uitgemaakt van de commissie. De PvdA is altijd voorstander geweest van een bredere samenstelling van de commissie IVD. Een motie van die strekking werd in 1995 door de Tweede Kamer aangenomen, maar de toegang tot de commissie bleef in de praktijk voorbehouden aan de grootste fracties. De PvdA wil dat de Kamer hier nu een helder besluit over neemt.



Partij van de Arbeid