De Unie


Laatste nieuws
Officiële opening UniePlaza Culemborg

Culemborg, 4 juni 2003 - De Unie is met UniePlaza klaar voor de toekomst. Met deze woorden gaf voorzitter Jacques Teuwen van vakbond De Unie de opmaat tot de officiële opening van het nieuwe hoofdkantoor in Culemborg. Hij deed dat woensdagochtend tijdens de Bestuursraad van De Unie, waar de koers voor de komende 3 jaar werd vastgesteld. UniePlaza is het ledenhuis dat in zijn concept transparantie en optimisme uitstraalt.

Teuwen sprak over een historische dag in het bestaan van De Unie omdat het 10e Uniecongres samenvalt met de ingebruikname van UniePlaza. Dit tweede lustrumcongres wordt in eigen huis gehouden onder de titel BlikOpener en staat in het teken van het thema Leven en werken in de Netwerksamenleving.

In zijn toespraak voor de Bestuursraad reageerde Teuwen op de oproep van het tweede kabinet Balkenende om mee te doen (met wie?), meer werk (voor wie?) minder regels (hoezo?). De oproep tot loonmatiging is in de visie van de Unievoorzitter ouderwets en achterhaald: In het verleden was de belangrijkste drijfveer tot loonmatiging het behoud van werkgelegenheid, het creëren van werkgelegenheid en de solidariteit met de uitkeringsgerechtigden. Maar loonmatiging is geen automatisme in slechte tijden. In de bezuinigingsdrift heeft het nieuwe kabinet het oude beproefde middel van loonmatiging opnieuw van stal gehaald. Minister De Geus van sociale zaken en werkgelegenheid droomt al van een meerjaren Centraal Akkoord met sociale partners. Zelfs het dreigement van een loonmaatregel heeft hij al uitgesproken. Laat de minister van Sociale Zaken maar alvast een beetje oefenen met een loonmaatregel voor graaiende topmanagers.

Teuwen: Het slaan van de echte piketpaaltjes gebeurt decentraal, daar waar de vakbeweging betrokkenheid kan genereren door belangenbehartiging, dienstverlening en binding die verder gaat dan alleen de prijs van arbeid, het voorspelbare deuntje van loonmatiging. Daarom is De Unie blij met een nieuw initiatief van de spelers in de marktsector. Deze maand nog is de oprichting te verwachten van het platform voor decentraal overleg in de marktsector, waar naast De Unie ook de vakbonden CNV Bedrijvenbond, FNV Bondgenoten en de werkgeversorganisaties VNO NCW en AWVN participeren. De Unie heeft al 2 jaar gepleit voor dit initiatief. Met dit platform ontstaat een nieuwe fase van decentralisering. Hiermee zijn er 2 scharnieren in de arbeidsverhoudingen. Een op centraal Haags niveau en een op decentraal niveau, direct verbonden aan het CAO-overleg. Teuwen vindt dat het centraal niveau moet depolariseren en dat op het decentraal niveau er efficiënter onderhandeld moet worden. Stop met de rituele stoelendans, dat is niet meer van deze tijd.

De Unievoorzitter zei dat de koers van De Unie de komende drie jaar wordt bepaald door de vraag gedreven organisatie. In die cultuuromslag naar de nieuwe vakbond betekent de vraag in beeld brengen een andere opvatting hoe je als vakbond op een eigentijdse wijze invulling kunt geven aan de behoeften van de leden. Teuwen: Het raakt in de kern de bestaansgrond van De Unie. Naast belangenbehartiging zal De Unie invulling moeten geven aan waarde-creatie, het leveren van duurzame toegevoegde waarde. Het leveren van Maatwerk voor de leden, dat is wat De Unie onderscheidt van andere vakbonden. Maatwerk voor en door professionals betekent concreet het verankeren van De Unie als kennisorganisatie van en voor onze leden.

Congres BlikOpener

woensdag, 4 juni 2003