Provincie Groningen

Groningen, 4 juni 2003 Besluitenlijst nr. 20

1. GS hebben besloten te participeren in het nieuw op te richten Provinciaal Cultuurfonds voor monumenten in Groningen en hiervoor 188.000,-- beschikbaar te stellen. Dit Provinciaal Cultuurfonds Monumenten Groningen heeft tot doel gemeentelijke monumenten én beeldbepalende panden binnen beschermde stads- en dorpsgezichten in de provincie Groningen te behouden. Voor meer informatie, zie persbericht nr.140 d.d. 03/06/03.

2. In een brief aan de Noord-Nederlandse Landbouw Vereniging (NBLV) delen GS mee dat de provincie de zorgen van de NBLV deelt over de proeven met genetische aardappelen in Drenthe en Groningen, maar er is voor de provincie geen rol weggelegd bij het al of niet toestaan van veldproeven met genetisch gemodificeerde organismen.
3. GS hebben besloten een subsidie van 13.341,- te verlenen aan het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) voor het project "Duurzaamheid explored". Dit project moet het duurzaam ondernemen op bedrijfsniveau onder jonge dynamische ondernemers stimuleren. Voor meer informatie, zie persbericht nr.141 d.d. 03/06/03.
4. GS hebben kennisgenomen van de budgetbrief 2003 van de Minister van LNV. Tevens hebben GS besloten het concept-Provinciaal Uitvoeringsprogramma (PUP) 2003 vast te stellen.
5. GS hebben besloten het jaarverslag 2002 van de Dienst Landelijk Gebied Groningen vast te stellen.

6. In een brief aan de Statencommissie "Ondernemend en Bereikbaar Groningen" informeren GS over de stand van zaken rondom gesubsidieerde arbeid.

7. GS hebben besloten in te stemmen met saneringsplannen en bodembeheerplannen in de buurt van de Pekela's en Ommelanderwijk. De Stichting landinrichting en bodemverontreiniging zal zorgdragen voor de uitvoering van deze plannen.

8. GS hebben besloten in te stemmen met het handhaven van de besluiten, waarin ontheffing wordt verleend voor het doden van kraaiachtigen ter bestrijding van landbouwschade en de bezwaren van de Stichting de Faunabescherming ongegrond te verklaren.
9. GS hebben besloten in te stemmen met de aanvraag van 3.932.087,- van de Commissie Bodemdaling voor de vernieuwing van de Noordzeebrug.

10. GS hebben besloten in te stemmen met het advies van de provinciale archeoloog over plaatsing, onder voorwaarden, van een sirene op perceel Borgsweer 29 te Borgsweer en één op perceel Borgshof 20 te Farmsum. Deze sirenes worden geplaatst in het kader van het waarschuwings- en alarmeringssysteem rampenbestrijding. Voor beide percelen geldt dat ze als wettelijk beschermd monument een hoge archeologische waarde hebben.

11. GS hebben besloten in het kader van inzet vliegende brigade in de gemeenten Zuidhorn en Bedum een bijdrage van respectievelijk 8.500,- en 43.500,- te verlenen. De "vliegende brigade" is een pool van deskundigen die bij probleemsituaties op verzoek van gemeenten kan worden ingezet als regisseur van het proces en kan adviseren en ondersteunen bij de uitvoering van stedelijke vernieuwing. In de pool zitten deskundigen op het gebied van volkshuisvesting, stedenbouw, ruimtelijk bestuursrecht, projectmanagement, publiek-private samenwerking en planeconomie.
12. GS hebben besloten een budgetsubsidie van 86.600,- te verlenen aan de Stichting SOS Telefonische Hulpverleningsdienst Groningen/Drenthe voor 2003.

13. GS hebben besloten een subsidie van 1.500,- te verlenen aan COS-Groningen (Centrum voor Internationale Samenwerking) voor een expertmeeting van samenwerkingsverband "Gecertificeerde tropisch hardhout: hard nodig?"

14. GS hebben besloten de subsidieaanvraag van de Stichting AMOR-toernooi voor het 37e badminton in Groningen af te wijzen, omdat de aanvraag niet voldoet aan de subsidiecriteria.