Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Eén op de tien

04.06.2003 14:08

Nog maar één op de tien mensen in Nederland is op de hoogte van de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dat is weinig, temeer omdat veel regeringen, ook de Nederlandse, internationale instellingen en particuliere ontwikkelingsorganisaties deze acht zogenaamde Millenniumdoelstellingen sinds 2000 als kompas voor beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking hebben gekozen.

De geringe bekendheid blijkt uit een onderzoek onder mensen in Nederland van zestien jaar en ouder dat in opdracht van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) is uitgevoerd. De NCDO heeft de onderzoekgegevens ingebracht in een OESO bijeenkomst van directeuren van informatieafdelingen van de ministeries voor ontwikkelingssamenwerking van donorlanden die deze week in Canada wordt gehouden. Aan deze bijeenkomst nemen ook hoge vertegenwoordigers van VN instellingen en andere internationale organisaties deel. Onder hen is voormalig minister Eveline Herfkens die momenteel VN-coördinator is van de campagne voor de Millenniumdoelstellingen van Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

In de bijeenkomst wordt het bovenstaande NCDO onderzoek vergeleken met de stand van zaken in andere landen.. Daaruit blijkt dat de bekendheid met de VN-ontwikkelingdoelstellingen in Nederland weliswaar klein is, maar dat deze nog gunstig afsteekt ten opzichte van Zweden, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het Nederlandse publiek is ook optimistischer over de haalbaarheid van een aantal doelstellingen, met name die op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Achtergrond
Voor de NCDO is kennisvergroting in Nederland over de ontwikkelingsdoelstellingen sinds begin van dit jaar speerpunt van beleid. De NCDO doet om die reden regelmatig onderzoek naar draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking. In 2003 en 2004 worden campagnes gevoerd om wereldwijde ontwikkelingen in de gezondheidszorg te belichten en de noodzaak van 100%-deelname aan het basisonderwijs te onderstrepen.

Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
T: + 31 (0) 20 568 8755
F: + 31 (0) 20 568 8787
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Mauritskade 63
(hoofdingang KIT)
1092 AD Amsterdam