Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-141

Den Haag, 4 juni 2003

Zalm bepleit meer toegevoegde waarde Europese Investeringsbank

Minister Zalm heeft er tijdens de jaarvergadering van de EIB (Europese Investeringsbank) op aangedrongen dat de EIB beter aangeeft waar de toegevoegde waarde van haar activiteiten liggen.

Naar de mening van Nederland moet de EIB criteria ontwikkelen en gebruiken die duidelijker aangeven wat de toegevoegde waarde van de EIB-activiteiten zijn. De EIB is een publiek instituut dat niet is opgericht om datgene te financieren wat commerciële banken ook kunnen financieren. Reeds bij de vorige jaarvergadering zijn hierover afspraken gemaakt, maar van uitvoering van die afspraken is tot nu toe weinig terechtgekomen.

Nederland heeft verder zijn steun uitgesproken voor verlenging van het i2i-initiatief dat een ondersteuning moet vormen van het zogenaamde Lissabon-proces. Dit proces heeft als doel om van Europa de meest concurrerende economie ter wereld te maken. Wel heeft Nederland een kanttekening gemaakt dat erv oor gewaakt moet worden dat onder de noemer van i2i technologie- en telecommunicatiebedrijven gefinancierd worden die door de markt als te risicovol worden beschouwd. De EIB moet geen 'lender of last resort' worden. Minister Zalm heeft aangegeven dat het i2i-programma zich nadrukkelijk ook op het midden- en kleinbedrijf moet richten.

Ook heeft minister Zalm z'n steun uitgesproken voor de oprichting van twee nieuwe bankfaciliteiten, te weten de FEMIP voor het Middellandse Zeegebied en de investeringsfaciliteit voor de ACS-landen (voormaliige kolonieën in Afrika, Caribisch gebied en Stille Oceaan). Wel heeft hij aangegeven dat ook bij deze EIB-activiteiten de samenwerking met andere internationale financiële instellingen noodzakelijk is.

Meer informatie over de jaarvergadering van de EIB vindt u op het volgende Internet-adres:

http://www.eib.eu.int/news/press/press.asp?press=2648