Gemeente Breda

Persberichten

04-06-2003

Couscous met appelmoes aanzet voor vervolg integratiebeleid

Het in 2000 ingezette integratiebeleid van de gemeente Breda is een goede aanzet voor de toekomst. Dat is de belangrijkste conclusie die burgemeester en wethouders van Breda trekken uit de evaluatie van het integratiebeleid Couscous met appelmoes. Het samen met instellingen en organisaties opstellen van een activiteitenplan en de aanstelling van een procesmanager integratiebeleid worden door geïnterviewden uit gemeente, algemene instellingen en migrantenorganisaties hoog gewaardeerd.

Alle partijen zijn het eens over de positieve werking van de couscousaanpak. Aangegeven wordt dat integratie meer aandacht heeft gekregen en hoger op de agenda is geplaatst. Drie jaar geleden is met dat doel een omslag gemaakt van minderhedenbeleid naar integratiebeleid. Niet langer waren specifieke groepen het uitgangspunt, maar de belemmeringen die personen ervaren bij integratie. Bij deze aanpak wordt uitgegaan van de principes gelijkwaardigheid, gelijke kansen, gelijke behandeling en wederkerigheid. Daarmee werd integratie een verantwoordelijkheid van alle burgers.

Met de vaststelling van de nota Couscous met appelmoes in mei 2000 werd gekozen voor een vernieuwende aanpak om samen met betrokkenen een activiteitenplan te ontwikkelen om zo structurele veranderingen te bereiken. Daarnaast stelde de gemeente voor een periode van drie jaar een procesmanager integratiebeleid aan. De gekozen werkwijze van procesmanagement heeft positief gewerkt; de gemeentelijke procesmanager heeft een belangrijke stimulerende en katalyserende rol gespeeld. Om de uitvoering van de activiteiten te stimuleren en te ondersteunen is een monitorgroep opgericht waarin diverse organisaties vertegenwoordigd zijn. Dit heeft geleid tot meer en betere contacten tussen gemeente, instellingen en doelgroepen. Er is inmiddels een groot aantal activiteiten uitgevoerd, zoals Breda Corazon, huiskamergesprekken, buurtmoeders, Accu, Hoe leuk zijn Marokkanen, de Multiculturele Estafette en de Stadsmaaltijd.

Naast succesfactoren zijn er ook verbeterpunten. Als het gaat om structurele veranderingen binnen gemeente, instellingen en organisaties dan is er nog wel een weg te gaan, zo blijkt uit het rapport. Partijen vinden dat een strakkere regie van de gemeente nodig is. Subsidies zouden mogelijk kunnen worden ingezet om de samenwerking tussen organisaties te stimuleren. Daarnaast bestaat de wens tot meer ondersteuning van de zelforganisaties en moet er gewerkt worden aan meer draagvlak.
Bij een mogelijke continuering van Couscous met appelmoes zou de nadruk vooral moeten liggen op de duurzame inbedding van integratie en interculturalisering in reguliere structuren. Het terrein van integratie zal verder moeten worden verbreed, dat wil zeggen niet beperkt blijven tot het terrein van de dienst Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn. De gemeentelijke visie zou duidelijker naar buiten moeten worden gebracht door goede communicatie. Ook de communicatie tussen verschillende bevolkingsgroepen moet verder worden gestimuleerd.

De evaluatie is een weergave van de resultaten van Couscous met appelmoes tot nu toe. Integratie is een langer lopend proces dat niet eindigt na drie, vijf of vijftien jaar. Voor een vervolgaanpak is het belangrijk inzicht te krijgen in de resultaten en de beleving van betrokken partijen. Op basis van de resultaten van de evaluatie gaat de raadscommissie SAW daarom vanavond in gesprek met vertegenwoordigers van alle betrokken organisaties. Daarna werkt de gemeenteraad de kaders uit voor het vervolg.

Breda, 4 juni 2003