Gemeente Breda

Persberichten

04-06-2003

Speciale plannen voor stadsbussen Breda

Fraaie ogende nieuwe bussen in Bredase kleuren, het opnieuw invoeren van het goedkope winkelkaartje, een halfjaarlijkse Buskrant en veiliger bussen. Dat zijn enkele onderdelen van drie plannen die het college van burgemeester en wethouders 3 juni heeft vastgesteld en die de BBA in de praktijk brengt. Het gaat om het
promotie-/communicatieplan, het materieelplan en het sociale veiligheidsplan, alle drie voor de periode 2003-2005.

Het promotie-/communicatieplan voorziet in een actiepakket waardoor het reizen met de bus aantrekkelijker wordt en op een positieve manier onder de aandacht komt. Regelmatig houdt de BBA acties, in samenwerking met de gemeente. De proef met het voordelige winkelkaartje in december vorig jaar is inmiddels wegens succes geprolongeerd. Op alle koopavonden vanaf 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur rijdt men voor slechts Euro 1,- van en naar de stad. Het voordelige retourtje geldt op alle ritten binnen de Bredase gemeentegrenzen, maar voorlopig nog niet in de streekbussen, en is gewoon in de bus te koop. Naast ludieke acties, zoals de 'Jazzbuzz' waarbij tijdens het Jazz-festival jaarlijks een open cabrio-bus door de binnenstad rijdt, is er ook veel aandacht voor het beter informeren van de burgers.

Krant
Vanaf komend najaar valt bij iedereen een krant op de mat met allerlei informatie over het openbaar vervoer in Breda. In de huis-aan-huis uitgave van eind dit jaar staat in ieder geval uitleg over de nieuwe dienstregeling die 14 december ingaat. Bedoeling is ieder half jaar een nieuwe krant uit te brengen. Ook de BBA-website op internet is verbeterd. Zo kunt u hier bijvoorbeeld voor elke bushalte in Breda en wijde omgeving de vertrektijden opvragen.

Nieuwe en comfortabele bussen
Het materieelplan voorziet in een nieuwe generatie stadsbussen, die de Europese prijs Bus of the year 2003 hebben gewonnen. Inmiddels rijden er zes gloednieuwe en fraai vormgegeven bussen van deze nieuwe serie rond in Breda en er komen er dit jaar nog minstens drie bij. De nieuwe voertuigen vervangen de oudste stadsbussen uit de tachtiger jaren en zijn te herkennen aan hun typisch Bredase blauwpaarse kleur met de rode en zilvergrijze strepen. Bovendien voeren de bussen geen reclame. De nieuwe bussen zijn ook een stuk publieksvriendelijker. Ze hebben een lage in- en uitstap en een comfortabel interieur. Verder zijn ze technisch uitstekend en zorgen de nieuwe uitlaatfilters voor minder vuile en giftige uitlaatgassen de lucht in. Deze speciale uitlaatfilters worden ook ingebouwd in 18 andere stadsbussen. De bekende vieze roetwalm is daarmee bijna helemaal verdwenen.

Veiligheid
Het sociale veiligheidsplan moet ervoor zorgen, dat passagiers en buschauffeurs zich veiliger voelen in de bus. De veiligheid moet ook feitelijk verbeteren. De BBA zet meer zogeheten toezichthouders in voor onder andere het controleren van kaartjes. Zij houden ook een oogje in het zeil. Daarnaast geeft de gemeente ook geld aan de BBA om cameras in de bus te monteren en te onderhouden en om buschauffeurs speciale trainingen te laten volgen. Deze trainingen zijn gericht op het omgaan met agressie, bedreigingen en vandalisme in de bus.

Breda, 4 juni 2003.