Ministerie van Buitenlandse Zaken

MINBZ: Nederland geeft 1.7 mln euro extra voor humanitaire hulp in Irak

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking geeft circa 1.7 miljoen euro extra voor humanitaire hulp in Irak. Het geld gaat naar projecten van de non-gouvernementele organisaties CARE Nederland en Stichting Vluchteling. Eerder dit jaar stelde de minister al 14.2 miljoen euro beschikbaar als bijdrage aan het zogenoemde Flash-appeal van de Verenigde Naties. Ook gaf zij 4 miljoen euro aan het Internationale Comité van Rode Kruis en 1 miljoen aan de Federatie van het Rode Kruis. Totaal is er nu bijna 21 miljoen euro beschikbaar gesteld voor humanitaire hulp in Irak.

Het noodhulpproject van CARE Nederland heeft als doel ziekenhuizen en waterzuiveringsinstallaties in Centraal - en Zuid Irak van noodstroom te voorzien. Een constante toevoer van stroom is van levensbelang voor ziekenhuizen en zuiveringsinstallaties. Een generator (400KVA) kan of een ziekenhuis van 100 bedden of een waterzuiveringsinstallatie die 60.000 mensen per dag van schoon drinkwater voorziet, draaiende houden. Transport naar Irak en voldoende brandstof om de generatoren vier maanden lang te laten werken, vormen eveneens onderdeel van dit project. CARE Nederland krijgt voor dit project 1 miljoen euro.

Stichting Vluchteling krijgt 675.000 euro voor het " Emergency Mine Action Project" in Noord-Irak. De Mines Advisory Group (MAG) zal het project uitvoeren, dat bedoeld is om mijnen te ruimen. Een onderzoek van MAG heeft aangetoond dat er in Noord-Irak zo'n 2000 mijnenvelden liggen. Dit treft zo'n 700 dorpen. MAG zet zogenoemde Mine Action Teams in in Erbil en omgeving. Deze teams bestaan uit mijnenruimers, een arts, chauffeurs en toezichthouders. Door de mijnen te ruimen krijgt de plattelandsbevolking weer toegang tot landbouwgronden en komt er grond beschikbaar voor huizenbouw en gemeenschapsvoorzieningen. Op deze manier wordt terugkeer van ontheemden bevorderd.

Minister Van Ardenne stelt het extra geld beschikbaar, omdat de humanitaire situatie in Irak nog alles behalve rooskleurig is. Basis publieke voorzieningen, zoals voorzieningen voor water en elektriciteit, zijn gedeeltelijk buiten gebruik of verkeren in zeer slechte staat. Daarnaast vormen landmijnen en blindgangers een probleem voor de veiligheid van de Iraakse bevolking.


---

Noot voor de redactie,