Gemeente Utrecht



2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

39 Vragen van de heer Giesberts

(ingekomen 4 juni 2003)


Werkzaamheden aan bomen Lucas Bolwerk


In de afgelopen dagen zijn enkele voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd op het Lucas Bolwerk ten behoeve van de realisatie van een parkeergarage. De werkzaamheden bestaan uit het prepareren van een 11-tal bomen voor eventuele verplaatsing.

GroenLinks is blij met de zorg die het College toont voor de bomen, maar zet vraagtekens bij de timing. Er is immers nog geen plan door de gemeenteraad vastgesteld en zeker nog geen vergunningsprocedure gestart voor de bouw van de garage. De door het College genoemde startdatum van de bouwwerkzaamheden, 2005, is gebaseerd op de meest rooskleurige scenario's. En daar heeft het College zelf al bij aangetekend dat bijvoorbeeld alleen al een juridische procedure door bijvoorbeeld bewoners direct vertraging tot gevolg zal hebben.
Bovendien is de bouw en exploitatie van de garage nog allerminst financieel gedekt. En binnen de gemeentebegroting lijkt er geen ruimte te zijn, concluderen wij op grond van de Voorjaarsnota, voor extra geld.

Dat de eventuele bouw van een garage onder het Bolwerk een gevoelig onderwerp is, is voor veel betrokkenen bij de Utrechtse politiek bekend. In dit licht is het onbegrijpelijk dat daags voor de werkzaamheden alleen via een brief ruchtbaarheid is gegeven aan de boomwerkzaamheden. Een stadsplan was op zijn plaats geweest. Het persbericht en de brief van de wethouder deze week, bevestigen een beeld dat het politiek-maatschappelijke gevoel van de wethouder in deze zwaar onvoldoende is.

Een en ander brengt ons tot de volgende vragen:
Waarom moeten de werkzaamheden aan de bomen in 2003 plaatsvinden en bijvoorbeeld niet in 2004, gesteld dat de bouw in 2005 begint?
Kunt u garanderen dat de bomen geen nadelige schade van de werkzaamheden ondervinden als mogelijk de verplaatsing geen doorgang zal vinden?
Tot hoeveel jaar voldoen de werkzaamheden, met andere woorden, wanneer zouden de werkzaamheden opnieuw uitgevoerd moeten worden als de bouw van de garage wordt opgehouden?
is het College met ons van mening dat gezien de belangstelling van bewoners en ondernemers rondom Lucas Bolwerk voor de parkeergarage een stadsplan op zijn plaats was geweest?
Zijn er nog andere 'voorbereidende' werkzaamheden te verwachten tussen nu en de uiteindelijke definitieve besluitvorming in de gemeenteraad over de parkeergarage Lucas Bolwerk?




---- --