ABU

Persoonskenmerken bepalen hoogte ziekteverzuim uitzendkrachten

Leeftijd, geslacht, opleiding, etniciteit en arbeidshandicap bepalen de hoogte van het ziekteverzuim onder uitzendkrachten. In de uitzendbranche werken relatief veel lagergeschoolden, vrouwen, twintigers en dertigers, allochtonen en (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten. Daar die vaker ziek zijn, werkt dit door in het ziekteverzuim onder uitzendkrachten. Dit blijkt uit het onderzoek Aard en oorzaken ziekteverzuim Uitzendbranche dat gisteren door minister De Geus is aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), De Unie, FNV Bondgenoten, Dienstenbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vormt de grondslag voor het arboconvenant dat over enkele weken wordt gesloten.

Het onderzoek inventariseert de oorzaken van het hogere ziekteverzuim onder uitzendkrachten (8,3 procent in de uitzendsector ten opzichte van 6,3 procent in andere sectoren) en vergelijkt het verzuim onder uitzendkrachten en vaste krachten. Naast de opvallende uitkomst dat persoonskenmerken de hoogte van het ziekteverzuim onder uitzendkrachten bepalen, blijkt dat er op de werkplek geen verschil in behandeling is van vaste werknemers en uitzendkrachten en dat er nauwelijks significante verschillen zijn in ziekteverzuim tussen uitzendkrachten en vaste krachten.

Het onderzoek geeft verder aan dat zieke uitzendkrachten minder dan vaste werknemers begeleid worden door arbodiensten en UWV. Ook blijkt dat uitzendkrachten die begeleid worden door een arbodienst een hoger verzuim kennen. Tot slot blijkt dat de hoge instroom in de WAO mede wordt veroorzaakt door de typische groepsontwikkeling (relatief meer vrouwen in de leeftijdsgroep 25-35 jaar) en de onvoldoende begeleiding bij reïntegratie door UWV en arbodiensten.

De uitkomst van het onderzoek onderschrijft de mening van de ABU dat de brede allocatieve functie door de uitzendbranche alleen kan worden vervuld wanneer de financiële risicos voor de ondernemingen worden geminimaliseerd. Alleen dan blijft selectie aan de poort uitgesloten.

Het onderzoek is gehouden onder 788 vaste krachten, 770 uitzendkrachten en 1.368 inleners. Ook is gekeken naar de werkwijze van de partijen die betrokken zijn bij het verzuimtraject.


---
Voor de redactie: de ABU vertegenwoordigt de belangen van circa 280 uitzendondernemingen, met in totaal 2.700 vestigingen in Nederland. Dat is ruim 90 procent van de uitzendmarkt. Elk jaar worden circa 725.000 uitzendkrachten geplaatst. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met mevrouw drs. E.I. de Gelder, telefoon 020 - 655 82 04, 06 - 53 64 13 21.


04 jun 03 14:47