Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: Ambulancediensten Amsterdam werken met C2000

Ambulancediensten Amsterdam werken met C2000

Sinds 22 mei werken de ambulancediensten (RAVAA) in de regio Amsterdam met het nieuwe communicatiesysteem C2000. Hiermee is de eerste stap gezet in de ingebruikname van C2000 als het digitale, landelijk dekkende communicatie-netwerk voor de hulpverleningsdiensten. Vandaag zullen burgemeester Cohen van Amsterdam, de heer Coutinho van GG&GD Amsterdam en directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid, de heer Schoof, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, symbolisch het netwerk officieel in gebruik nemen.
De overige hulpverleningsdiensten in de Startregio beginnen later dit jaar met het gebruik van C2000. Zo zal de Koninklijke Marechaussee op Schiphol gefaseerd overstappen op de nieuwe apparatuur vanaf de zomer. De brandweer en politie stappen iets later over. Zij wachten tot het moment dat ook in de Amsterdamse metro dekking is aangebracht. Dit is naar verwachting in november het geval.
Het ministerie gaat er op dit moment van uit dat eind 2004 in heel Nederland de hulpverleningsdiensten met C2000 zullen werken.

Algemene informatie over C2000.

Wat is C2000?
C2000 is een landelijk dekkend netwerk voor mobiele communicatie voor de politie, brandweer, ambulancezorg en de Koninklijke Marechaussee. Een communicatienetwerk voor spraak- en datatransport, gebaseerd op digitale techniek en de Europese TETRA-standaard. Het doel van het C2000-netwerk is betere hulpverlening aan burgers en grotere veiligheid voor de hulpverleners. Deze kan gerealiseerd worden doordat C2000:

- één digitaal netwerk is;

- landelijk dekkend is;

- snelle en beschikbare communicatie garandeert;
- betere beveiliging realiseert;

- interdisciplinaire communicatie mogelijk maakt;
- nieuwe werkwijzen ondersteunt;

- communicatie op moeilijk bereikbare plaatsen (op het water, in tunnels) mogelijk maakt.

- de noodknop-functie heeft, waarmee de hulpverleners direct en met de hoogste prioriteit in contact worden gesteld met de meldkamer

Voordelen C2000
C2000 is een landelijk netwerk ontworpen voor onderlinge communicatie. Het is één netwerk voor spraak- en datacommunicatie, voor alle hulpverleningsdiensten. Hierdoor kunnen de toepassingen beter op elkaar worden afgestemd, en is communicatie tussen hulpverleners van de verschillende diensten mogelijk. Het gebruikersgemak neemt toe en daarmee de veiligheid en de slagvaardigheid van de hulpverleningsdiensten.
C2000 is gebaseerd op de Europese TETRA-standaard. Hierdoor kan in de toekomst grensoverschrijdende communicatie en hulpverlening in de grensgebieden
gemakkelijker tot stand komen. Deze grensoverschrijdende communicatie wordt beproefd in de Drie Landen Proef tussen Duitsland, België en Nederland.

Het is een digitaal netwerk. De toepassing van de digitale techniek biedt talloze voordelen:

- Door de digitale techniek kan de beschikbare frequentie veel efficiënter worden benut.

- Een digitaal netwerk is relatief gemakkelijk te beveiligen. De bijbehorende apparatuur is eveneens beter te beveiligen.
- Afluisteren behoort tot de verleden tijd. Daardoor is uitwisseling van vertrouwelijk/privacygevoelige informatie mogelijk.
- Betere spraakkwaliteit

Organisatie
C2000 is een project van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens
de departementen van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ITO, agentschap voor informatie- en communicatietechnologie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voert het project uit. In de stuurgroep en adviesgroep van het project C2000 zijn de hulpverleningsdiensten, de koepelorganisaties en de genoemde departementen vertegenwoordigd.
TetraNed, een samenwerkingsverband van Getronics, KPN Telecom, met Motorola als leverancier van apparatuur, heeft de opdracht gekregen om het C2000-netwerk aan te leggen. Het netwerk bestaat uit zo'n 400 antennemasten met zend- en ontvanginstallaties, schakelcentrales en een landelijk alarmeringsnetwerk voor personenalarmering.

Aan het netwerk kunnen vervolgens door de afzonderlijke hulpdiensten de bijbehorende meldkamersystemen, portofoons, mobilofoons en mobiele dataterminals worden verbonden.

Meer informatie over de Startregio Amsterdam kunt u vinden op: www.startregio.nl
Ook kunt u de algemene C2000 site bezoeken op: www.c2000.nl

Noot voor de redactie/