STICHTING ODIGIA

Nederland krijgt een museum voor ikonen

Odigia zoekt ruimte voor een Nationaal Ikonenmuseum

Bij de Stichting ODIGIA-Instituut, die sinds 1996 in Den Haag een centrum voor de Ikonenkunst in stand houdt, is het besluit gevallen een museum te stichten voor de Oost-Christelijke kunst. Dat nieuwe museum gaat de historie, achtergronden en ontwikkeling van een van de belangrijkste vormen van kunst in de wereld tonen. 50 Jaar geleden nog nauwelijks bekend, is de 'ikonenkunst' dankzij de enorme culturele impact van de media en dankzij een aantal grote exposities, ook in Nederland in enkele jaren een van de meest bewonderde kunstvormen geworden.

Maar de Oost-Christelijke kunst omvat heel wat meer dan de, ook in ons land nu zo populair geworden, 'ikonen' op een houten paneel. Ook de minuscule kruisjes evenals de monumentale wandschilderingen en mozaïeken zijn 'ikonen'. Het nieuwe ikonenmuseum zal al deze vele vormen van de orthodoxe iconografie tonen. In een 'museum van de toekomst' wordt die kunst via nieuwe interactieve mogelijkheden virtueel in de omgeving en de cultuur geplaatst waarin deze haar oorsprong en bestaan heeft. Niet alleen 1500 Jaar ikonenkunst, uit Egypte en Byzantium, Cyprus, Kreta, Griekenland, de Balkan en Rusland. Ook de historische oorsprong daarvan uit duizenden jaren antieke kunst, evenals de middeleeuwse invloed op de kunst in het Westen. Dit is de lijn die loopt van de Griekse en Romeinse antieken via Byzantium naar onze West-Christelijke kunst. 1500 jaar ikonenkunst wordt in een historisch breder verband geplaatst. Daarmee krijgt het Museum voor Oost-Christelijke kunst een cultureel-educatieve functie die op deze wijze in West-Europa nog niet bestaat.

VAN PARTICULIERE BEMIDDELING NAAR PUBLIEKE BEWONDERING.

Van oorsprong is de Stichting Odigia een kring van ikonenliefhebbers rond een studiecentrum. De experts beoordeelden de ikonen van de particulieren, gaven advies en bemiddelden bij onderlinge verkoop en aankoop. Inmiddels is een schat aan ikonen door Odigia vastgelegd in een documentatie-systeem. Dat is een bron van informatie en studie. In dat verleden als bemiddelaar ligt ook de basis van het museum. Want duizenden particuliere liefhebbers in Nederland bezitten tienduizenden ikonen. Veel eenvoudige ikonen, maar zeker ook vele belangrijke, een museum waardige ikonen. Een aantal daarvan vormt reeds de basiscollectie voor het museum. Want zonder dat actief naar een eigen collectie werd gestreefd schonken de vrienden inmiddels ruim 100 grote en kleine kunstwerken. Samen met kunstwerken die in bruikleen zijn werd in het huidige pand van Odigia aan de Molenstraat in Den Haag al een van de belangrijkste collecties ikonenkunst in Nederland bijeen gebracht. Belangrijke ikonen zijn als schenking toegezegd zodra het museum start. Een aankoopfonds is opgericht waaruit reeds de eerste aankopen zijn gedaan.

EEN LAATSTE BENEFIETVERKOOP, ook tijdens de Pinksterdagen. Als consequentie van het stichten van een 'officieel' museum stopt Odigia met bemiddeling bij particuliere aankoop. Maar er hangen nog tientallen kleine en imposante ikonen, uit de 15e tot de 19e eeuw, die bezit zijn van de Vrienden en die niet aan het museum worden geschonken. Die mogen dus nog worden verkocht. Doet Odigia dat zelf, dan weet zij waar de ikonen zijn en blijven die bereikbaar voor studie en documentatie. Bovendien gunnen de eigenaren die verkopen Odigia een benefice ten bate van het fonds voor de verhuizing en voor een voorlopig onderkomen elders. Deze mogelijkheid tot aankoop geldt nu voor iedereen en dus niet meer alleen voor de Vrienden van Odigia. Tot eind juni een aangename verrassing voor de vele liefhebbers.

EEN TIJDELIJK MUSEUM IN AFWACHTING VAN EEN DEFINITIEF PAND

Odigia wil, na deze 'finale verkoop' zo snel mogelijk naar een ander, eventueel tijdelijk, pand. Weliswaar is het huidige pand goed gelegen aan het Haagse Noordeinde, vlak bij het paleis. Maar de ingang in de Molenstraat om de hoek, die voor vele Vrienden een bekende deur werd, is voor een museumbezoeker nauwelijks te vinden. Bovendien is de indeling van het huidige pand onbruikbaar voor een publiek museum.

Als overgang naar de definitieve vestiging, wordt voor de al bestaande museumcollectie op zo kort mogelijke termijn ruimte gezocht voor een tijdelijk museum, waar het publiek kan genieten en de collectie kan worden uitgebreid. Odigia gaat er van uit dat de voorbereiding en opbouw van een museum zoals zij voor ogen heeft, enkele jaren duurt. Wanneer het definitief 'Nationaal Museum voor Oost-Christelijke kunst' in 2005 kan worden geopend, zijn de initiatiefnemers bij Odigia heel tevreden.

De Museumcollectie en het benefietaanbod van de ikonenvrienden zijn tijdens de Pinksterdagen te bewonderen. Verder kan dat in de maand juni nog van woensdag tot en met zaterdag. Geopend van 11 tot 17 uur. Tijdens de benefietverkoop is de toegang gratis. De ingang van Odigia is in de Molenstraat 6 in Den Haag, vlak bij het Koninklijk Paleis.

Meer informatie over Odigia staat op www.odigia.nl. Noot voor de redactie,