AutoRai

4-6-2003

Corolla met nieuwe 2.0 D-4D dieselmotor

Verwacht wordt dat de vraag naar Corolla varianten de komende jaren fors zal toenemen, waarbij vooral de verkoopmix tussen benzine en diesel flink zal veranderen.

Van alle Corollas die in 2002 in Europa werden verkocht, had 19 procent (38.000 exemplaren) een dieselmotor. Dankzij nieuwe ontwikkelingen in dieseltechnologie is de verwachting dat dit dieselaandeel in 2005 zal stijgen tot 31 procent. De komst van de nieuwe 2.0 liter D-4D 116 pk/85 kW (280 Nm) sterke Common Rail turbodieselmotor in combinatie met de sportieve Linea Luna uitvoering is hierbij een goed voorbeeld. Deze bijzonder rijk uitgeruste versie start met een consumentenprijs van 23.290,- euro. Deze krachtbron - die tot een van s werelds schoonste dieselmotoren behoort - is uitsluitend leverbaar op de Corolla Hatchback 3- en 5-deurs.

Met de negende generatie van de Corolla voegde Toyota in 2001 een nieuw hoofdstuk toe aan het succes van s werelds meest verkochte auto. Sinds 1966 werden in totaal maar liefst 29 miljoen exemplaren verkocht van de Toyota Corolla. De nieuwste generatie Corolla was in ons land bij zijn introductie al meteen in vier carrosserievarianten leverbaar. Een 3- en 5-deurs Hatchback, de Verso en de Wagon. Begin dit jaar werd hieraan de Sedan toegevoegd.

Het succes van de Corolla kan ook in belangrijke mate worden toegeschreven aan het uitgebreide en gevarieerde motorengamma, bestaande uit twee 2,0 liter Common Rail dieselmotoren en vier VVT-i motoren. Deze benzinemotoren hebben een cilinderinhoud van respectievelijk 1,4 liter (97 pk), 1,6 liter (110 pk) en 1,8 liter (135 pk). Topmodel is de T Sport met een 1,8 liter VVTL-i motor, goed voor een vermogen van 192 pk.

Het gamma wordt nu nog aantrekkelijker door de komst van de nieuwe 2,0 liter D-4D 116 pk/85 kW sterke dieselkrachtbron, die vorig jaar voor het eerst zijn opwachting maakte in de nieuwe Toyota Avensis.

Hoger veiligheidsniveau
Toyota werkt niet alleen met grote toewijding aan een beter milieu, het merk neemt ook zijn verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat. De passieve veiligheid werd vergroot door verdere verstevigingen van de veiligheidskooi.

Bestuurders van de nieuwste Toyota Corolla weten zich beschermd door SRS airbags voor bestuurder en voorpassagier en zijairbags. Belangrijk is de toevoeging van nieuwe, optionele curtain airbags (Linea Sol & Executive), die zowel aan de inzittenden voor- als achterin extra bescherming bieden: bij een aanrijding wordt de kans dat voorwerpen doordringen tot het interieur tot een minimum beperkt. Bovendien blijven inzittenden beter op hun plaats verankerd. Kortom: de Corolla is voortaan optioneel verkrijgbaar met acht airbags.

Ook de toch al uitstekende botsveiligheid van de Corolla is verder verbeterd. De zijprofielen van de carrosseriestructuur zijn aanzienlijk verstevigd, om vervorming van het inzittendencompartiment bij een ongeval te minimaliseren.

Nieuw isolatiepakket voor Corolla D-4D
Het comfort van de nieuwe 116 pk sterke D-4D motor wordt verder vergroot door maatregelen die rijgeluiden en trillingen tegengaan. Ook voor de Corolla Hatchback met de 90 pk/66 kW 2.0 D-4D motor is de isolatie verbeterd. Geluiden en trillingen worden aanzienlijk gereduceerd, door gewijzigde structuur en extra geluidsisolerende maatregelen.

Het nieuwe isolatiepakket bestaat uit een volledige inkapseling van de motor, een met geluidsdempende coating bekleed schutbord, een verbeterde motorkapisolatie en een met vilt bekleed dashboardkastje en middenconsole.

Verfijnde rijdynamiek
De onderste draagarmen van de Corolla Hatchback zijn nieuw en worden gekenmerkt door een zeer stijve structuur, voor een superieure rijstabiliteit. Aanpassingen aan de wielophanging hebben geleid tot een betere wegligging en meer rijcomfort. Het rijcomfort is ook verder verhoogd door een verbeterde trillings- en geluidsisolatie.

Verder beschikt de Corolla 2.0 D-4D nu ook over een nieuw koppelingsmechanisme, dat minder pedaalkracht vergt. Een nieuwe vliegwieldemper zorgt bij lage en middenhoge toerentallen voor minder geluid en trillingen.

Sportieve Corolla Linea Luna
Naast de talrijke verbeteringen die in het gamma van de Toyota Corolla hun opwachting maken, introduceert Toyota ook de zeer sportieve Corolla Linea Luna. Deze 116 pk/85 kW sterke Common Rail versie beschikt onder meer standaard over: metallic lak, 15 inch lichtmetalen velgen Moura, Optitron dashboard met witte aanduiding, verwarmde buitenspiegels, lederen driespaaks stuurwiel met audiobediening, airconditioning, lederen pookknop, op afstand bedienbare centrale portiervergrendeling, 2 extra tweeters (met 4 luidsprekers) en flankbescherming in carrosseriekleur. Het gaat om een model met ingecalculeerd voordeel van 1.150 Euro. Oftewel de speciale Linea Luna biedt een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding door de combinatie van een rijke sportieve standaarduitrusting met een gunstige prijs. Hij is er vanaf 23.290 Euro.