Provincie Noord-Holland

Westelijke Randweg Beverwijk provinciale weg
Haarlem 3 juni 2003 - Gedeputeerde Staten hebben op 3 juni besloten de geplande Westelijke Randweg Beverwijk aan te wijzen als provinciale weg. Het voorgestelde tracé van de weg, die 1 januari 2006 gereed zal zijn, ligt op het grondgebied van de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Het tracé doorsnijdt het grondgebied van de drie gemeenten, reden waarom de provincie samen met de gemeenten de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud op zich neemt.

Voor het einde van 2003 wordt gestart met de aanleg van de randweg in de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Doel van de weg is het ontlasten van de bebouwde kommen van deze gemeenten voor doorgaand verkeer. De weg zal daarnaast een belangrijke stimulans betekenen voor de ontwikkeling van Business Park IJmond. Ook zal de bereikbaarheid van bestaande bedrijventerreinen zoals Corus, het tuingebied Heemskerkerduin en Houtwegen aanzienlijk verbeteren. De totale kosten voor het project bedragen 29,5 miljoen, inclusief grondaankopen en onderhoud voor een periode van minstens tien jaar. De drie betrokken gemeenten en Corus dragen een deel van de kosten. De kostenverdeling is als volgt:

* Provincie Noord-Holland 11,34 mln

* Gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen (gezamenlijk) 9,53 mln
* Corus: 2,27 mln

* Grondinbreng gemeenten en Corus 6,35 mln
Het ministerie van Economische Zaken heeft op grond van de rijksbijdrage regeling Tender InvesteringsProgrammas Provincies (TIPP) een bijdrage beschikbaar gesteld van 907.560,= ter dekking van een deel van de projectkosten.
Het tracé van de Westelijke Randweg loopt van de A22 via de gemeente Velsen, Beverwijk en Heemskerk naar de Alkmaarse weg/Rijksstraatweg in de gemeente Heemskerk. De aanleg start uiterlijk 1 januari 2004 en zal naar verwachting op 1 januari 2006 voltooid zijn. Om de aanleg van de Westelijke Randweg te realiseren, hebben de gemeenteraden van Beverwijk en Heemskerk in december 2001 nieuwe bestemmingsplannen vastgesteld. Er loopt momenteel nog een procedure bij de Raad van State met betrekking tot het bestemmingsplan Beverwijk. De nieuwe Flora- en Faunawet schrijft voor dat nadrukkelijk moet worden onderzocht of in het gebied beschermde diersoorten voorkomen. De gemeente Beverwijk werkt momenteel aan beantwoording van de vragen van de Raad van State. De provincie verwacht hiervan een positieve uitkomst. Naar verwachting levert de procedure geen vertraging op in de planning.

Inlichtingen: Kees Langeveld, tel. (023) 514 34 16 Inlichtingen voor de pers: Laurian Zwart, tel. (023) 514 4458

Laurian Zwart 3-6-2003 16:10:00