.3VO

Actievoeren voor veilig buitenspelen op Plein in Den Haag

Huizen, 4 juni
Het Plein tegenover de Tweede Kamer in Den Haag was vandaag het strijdtoneel van kinderen. DE BENDE VAN 3 voerde daar samen met ambassadeur van Straatspeeldag Agnes Kant hun eerste actie. Onder luid gejoel werd het enige echte verkeersbord speciaal voor skatende kinderen onthuld. Dit alles onder het motto: de straat is ook van kinderen!

In het kader van de 14e Nationale Straatspeeldag werden vandaag in heel Nederland meer dan 1000 straten afgesloten voor verkeer. Hierdoor konden 200.000 kinderen onbekommerd buitenspelen in een veilige straat. Het komende jaar zal Agnes Kant samen met haar drie adviseurs Anouk Vandewall (11), Jip Vanhees (11) en Jesse Heres (12) (samen DE BENDE VAN 3) ervoor strijden dat er meer aandacht komt voor het recht van kinderen om veilig op straat te gaan. De bendeleden zijn vol vuur: 'Wij vinden het oerstom dat er maar zo weinig ruimte voor kinderen is. Wij snappen niet dat auto's meer rechten hebben dan kinderen.'

3500 goede ideeën
In Amersfoort werd de Straatspeeldag extra luister bijgezet. Daar woont de prijswinnaar van de prijsvraag die 3VO en Jantje Beton samen met Fruittella heeft uitgeschreven. Maar liefst 3500 kinderen stuurden een idee in om hun straat veiliger te maken. Burgemeester van Vliet-Kuiper kwam persoonlijk een kijkje nemen in de winnende straat en keek samen met de kinderen naar de problemen en de plannen om die op te lossen.

Onveilige plekken markeren
Op veel plaatsen hebben kinderen met een zelf gemaakte prikker een plek gemarkeerd waarover zij ontevreden zijn. Bijvoorbeeld omdat er te hard gereden wordt door de straat of omdat er geen ruimte is om te spelen. 3VO en Jantje Beton, die de Nationale Straatspeeldag samen organiseren, roepen kinderen op hun problemen bij de wethouder of burgemeester onder de aandacht te brengen.

Kinderen en verkeer vormen een kwetsbare combinatie. Vorig jaar zijn er in het verkeer 50 kinderen tot en met 15 jaar om het leven gekomen. In dezelfde leeftijdscategorie moesten ruim 2.000 meisjes en jongens na een verkeersongeval naar het ziekenhuis voor behandeling. Door onveiligheid en gebrek aan speelruimte speelt 1 op de 5 kinderen nog nauwelijks buiten. En dat terwijl buitenspelen de favoriete tijdsbesteding van kinderen is.

Noot voor de redactie (