Gemeente Rotterdam

Voorjaarsnota 2003: College wil jaarlijks 50 miljoen euro besparen

(02-06-03)Het college van B en W wil een kleinere en meer resultaatgerichte gemeentelijke organisatie die zich beter op haar kerntaken concentreert. Ook wil het College tot een effectievere inzet van verstrekte subsidies komen. Dit staat in de Voorjaarsnota 2003 die vandaag door plv-wethouder Middelen S. Hulman en Burgemeester I. Opstelten werd gepresenteerd.

Deze maatregelen moeten uiteindelijk tot een jaarlijkse besparing van ruim 50 mln. leiden. Voor het verschijnen van de Programmabegroting 2004 komt het College met een uitgewerkt plan hoe dit te realiseren is. De maatregelen komen boven op een eerdere operatie aan het begin van deze collegeperiode waar in totaal voor ruim 185 mln voor de realisatie van de collegeprioriteiten werd omgebogen.

Voorjaarsnota

De Voorjaarsnota verschijnt dit jaar voor de eerste keer en past binnen het duale gemeentebestuur. Met de vaststellen van de nota kan de gemeenteraad in het voorjaar financieel en inhoudelijk de kaders aangeven waarbinnen het College de programmabegroting moet opstellen. De begroting verschijnt dan in september.

Uitvoering collegeprogramma centraal

In deze Voorjaarsnota staan maar enkele voorstellen voor nieuwe investeringen en maatregelen. Het College wil namelijk het collegeprogramma onverkort uitvoeren. Wel wordt geïnvesteerd in de bedrijfsvoering van de dienst Stadstoezicht, het aanpakken van meer gebieden waar de openbare ruimte vervuild is (resultaat op straat) en in het omzetten van I/D banen bij de Roteb en dienst Stadstoezicht in regulier werk. Tevens stelt het College geld beschikbaar voor o.a. de voltooiing van de renovatie van de bibliotheek ( 2,8 mln), de Parklane ( 6,7 mln) en een vijfde milieupark ( 2,0 mln). In de komende jaren wil het College extra middelen vrijmaken voor investeringen, vooral om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren.

Regeerakkoord

Hoewel nog niet precies duidelijk is wat de maatregelen van het nieuwe kabinet Balkenende II voor de gemeente Rotterdam betekenen, wordt wel rekening gehouden met tegenvallers in de komende jaren. Zo zullen de voorgestelde maatregelen met betrekking tot de gesubsidieerde arbeid, werkloosheidswetten en bijstand doorwerken in de gemeentelijke financiën. Het College verwacht van de deelgemeenten een evenredige inspanning bij het opvangen van deze tegenvallers.

Lokale lasten

De OZB-tarieven hoeven in de ogen van het college in 2004 met niet meer dan de inflatie (consumenten-prijzen index) te stijgen. De afvalstoffenheffing en rioolrecht dienen kostendekkend te blijven. Rotterdam blijft hiermee overigens wat lokale lasten betreft gunstig afsteken in de regio en in vergelijking met de grote gemeenten (19 van de 25 grote gemeenten zijn duurder).

Gemeentelijke organisatie

De gemeente Rotterdam kent 34 relatief zelfstandig werkende diensten en 14 andere bestuursorganen. Binnen de gemeentelijke organisatie werken ruim 18.000 ambtenaren. De komende maanden zal een collegeteam de organisatie doorlichten en kijken of er niet beter en effectiever gewerkt kan worden met minder gemeentelijke diensten en minder personeel. Verder wil het College ondersteunende taken zoals ICT, inkoop en personeelsbeheer zoveel mogelijk op één plek in de gemeente onderbrengen of delen wellicht zelfs buiten de deur laten uitvoeren.

Subsidies

De gemeente Rotterdam verstrekt jaarlijks ongeveer 410 mln aan subsidies, waarvan 310 mln op stedelijk niveau. Het College wil alle subsidiebudgetten en subsidiedoelen opnieuw vaststellen. Twee invalshoeken worden daarbij gehanteerd: maatschappelijke prestaties en resultaten staan centraal en subsidies dienen goed aan te sluiten bij de collegeprioriteiten. Individuele subsidieaanvragen zullen aan de hand van deze nieuwe financiele en beleidsmatige kaders worden beoordeeld. Ook moet een op te zetten concern-subsidiedatabase het College inzicht blijven geven in alle subsidiebudgetten.

Verdere procedure

De gemeenteraad zal op donderdag 5 juni de Voorjaarsnota op hoofdlijnen bespreken. Na behandeling in de verschillende raadscommissies stelt op donderdag 3 juli de raad de Voorjaarsnota vast.