Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'DSM moet beter toezien op naleving regels'

Loosdrecht, 4 juni 2003 - Het bedrijfsongeval bij DSM van begin april is gebeurd doordat de regels niet goed of voldoende werden nageleefd. De bezoekers van nieuwssite 112TV vinden dat de oorzaak bij DSM moet worden gezocht.

Na onderzoek concludeert DSM dat de voorgeschreven werkwijze niet goed is gevolgd. Ook constateert het bedrijf dat de werkinstructies 'enige onduidelijkheden en
onjuistheden bevatten'. DSM benadrukt dat bij juiste toepassing ervan geen explosie zou hebben plaatsgevonden.

Veel bezoekers van 112TV vinden dat het tijd is voor maatregelen om dergelijke werkongevallen te voorkomen. Bijna de helft van de respondenten (49 procent) meent dat DSM maatregelen zou moeten nemen om de werkomgeving veiliger te maken.

Nog eens 32 procent vindt dat de overheid actie moet ondernemen. 8 Procent ziet hier een taak voor de gemeenten weggelegd. De resterende 11 procent is van mening dat bedrijfsongevallen er nu eenmaal bijhoren.

Volgens enkele (anonieme) bezoekers van 112TV ligt een groot deel van het probleem bij de manier van werken. Vaak worden koppelbazen ingehuurd om het werk op te knappen. Deze mensen worden echter slecht ingewerkt en hebben niet of nauwelijks verstand van gevaarlijke stoffen.

Een andere bron stelt dat er bij DSM een doofpotcultuur heerst. Zo zou het ongevallencijfer kunstmatig laag worden gehouden door na een zogenoemd ongeval met verzuim bijzonder verlof te geven.

OVER 112TV
112TV (www.112tv.nl) is een non-profit website voor hulpverleners en andere geonteresseerden en laat op een integere manier exclusieve video's en foto's zien van onder andere branden en ongevallen. Daarnaast biedt 112TV bezoekers de mogelijkheid zich te abonneren op een nieuwsbrief, zodat deze op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws.

Aan 112TV werken meer dan tien gerenommeerde fotografen mee die hun foto's belangeloos ter beschikking stellen. 112TV is in 2000 opgericht door Wilbert de Vries.

OVER HET ONDERZOEK
In totaal hebben 512 mensen aan het onderzoek meegewerkt. Het onderzoek is gehouden is de maanden april en mei. Bezoekers konden on-line hun stem uitbrengen via
www.112tv.nl.

Een eerder onderzoek onder de bezoekers van 112TV toont aan dat 46 procent van hen werkzaam is bij de brandweer, vijftien procent werkt op de ambulance en tien procent bij de politie. De overige respondenten zijn werkzaam in de media (6 procent) of elders (23 procent).

Noot voor de redactie (