Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

NOVEM

Kompas voor professionals over energiebewust wonen en werken

Novem lanceert website met nieuws, instrumenten, praktijkvoorbeelden en
subsidiemogelijkheden.

Novem heeft een nieuwe website -www.kompas.novem.nl- gelanceerd voor professionals in de woon- en werkomgeving. Deze website is tot stand gekomen in het kader van het programma Kompas, energiebewust wonen en werken dat uitgevoerd wordt in opdracht van het ministerie van VROM DGW. De site biedt een schat aan informatie, instrumenten, subsidiemogelijkheden en praktijkvoorbeelden op het gebied van energiebesparing. Doel is om marktpartijen te ondersteunen bij het realiseren van energiebesparing in de gebouwde omgeving met behoud of verhoging van gebruikerscomfort. Door het aanreiken van concrete hulpmiddelen en door samen projecten uit te voeren draagt de website van Kompas bij aan het realiseren van het klimaatbeleid en het Kyotoprotocol.

Novem heeft veel kennis en expertise opgebouwd om energiebesparing te realiseren in de woning- en utiliteitsbouw. De kennis en expertise biedt Novem nu aan via de nieuwe website www.kompas.novem.nl De site biedt nieuws, informatie, hulpmiddelen en praktische voorbeelden op de volgende gebieden:

- Het opzetten, plannen en uitvoeren van Klimaatbeleid
- Bestaande bouw: voorraadbeleid, kleinschalige verbetering, renovatie en groot onderhoud, EPA en Labelling, Europese richtlijn energieprestaties.

- Nieuwbouw, bouwen conform de energieprestatie-eisen, bouwen met een EPC van ten hoogste 0,7 en handhaving.

- Stedelijke vernieuwing: uitvoeren partieel klimaatbeleid, energie en locatieontwikkeling.

Ondersteuning gemeenten
De site www.kompas.novem.nl ondersteunt gemeenten door het bieden van informatie, een breed scala aan documenten en cd-rom's over energiebesparing en duurzame energie en instrumenten voor ontwikkeling en uitvoering van klimaatbeleid. Daarnaast kunnen gemeenten procesbegeleiding aanvragen voor het ontwikkelen en implementeren van klimaatbeleid.

Ondersteuning projectontwikkelaars, beleggers en corporaties De site www.kompas.novem.nl ondersteunt ontwikkelaars, beleggers en corporaties door het bieden van informatie, een breed scala aan instrumenten, publicaties en cd-rom's over mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame energie in de utiliteits- en woningbouw. De site is hét kenniscentrum als het gaat om EPN (Energie Prestatie Norm) -een berekeningsmethodiek voor nieuwbouw-, EPL (Energieprestatie op Locatie), stedelijke vernieuwing (OEI), EPA-U voor bestaande uitiliteitsbouw en EPA (energieprestatieadvies) voor bestaande woningbouw.

Ondersteuning eigenaar-gebruikers, huurders en facility managers De site www.kompas.novem.nl ondersteunt eigenaar-gebruikers, huurders van utiliteitsgebouwen en facility managers door het bieden van informatie, een breed scala aan instrumenten, publicaties en cd-rom's over mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame energie. De site is hét kenniscentrum als het gaat om inspirerende voorbeeldprojecten, EPN (Energie Prestatie Norm) - een berekeningsmethodiek voor nieuwbouw
- en EPA-U voor bestaande uitiliteitsbouw.