Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

DTe: nieuwe efficiëntiekorting voor netbeheerders elektriciteit

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) heeft een nieuwe efficiëntiekorting vastgesteld (de zogenaamde x-factor) voor de transportbedrijven elektriciteit. Deze efficiëntiekorting is voor alle bedrijven jaarlijks 3,2 procent en geldt voor de periode 2001 tot en met 2003 (de eerste reguleringsperiode). Daarnaast dient de x-factor van 3,2 procent als uitgangspunt voor de regulering van de transportbedrijven vanaf 2004. Met deze zogenaamde doelmatigheidsprikkel beoogt de toezichthouder de transportbedrijven, die van nature monopolist zijn in hun gebied, efficiënter te laten werken en de tarieven ieder jaar te verlagen.

Afnemers zullen van deze nieuwe x-factor niets merken in hun elektriciteitsrekening omdat er geen naheffingen zullen plaatsvinden over transporttarieven uit het verleden. Per 1 juli 2003 stelt DTe nieuwe transporttarieven vast voor de tweede helft van 2003. Aan het einde van 2003 zullen afnemers door de efficiëntiekorting over de periode 2001 tot en met 2003 gemiddeld 45 euro hebben bespaard op hun elektriciteitsrekening.

De x-factor is ontwikkeld na overleg met de netbeheerders elektriciteit. Daarbij hebben DTe en een groot aantal transportbedrijven tevens overeenstemming bereikt over de hoofdlijnen van de regulering door DTe in de tweede reguleringsperiode vanaf 1 januari 2004 tot en met 2006.

Momenteel ligt in de Eerste Kamer de Overgangswet Elektriciteitsproductiesector (OEPS-wet) voor waarin de oorspronkelijke doelstellingen in de Elektriciteitswet 1998 ten aanzien van tariefregulering worden verduidelijkt. In dit wetsvoorstel wordt vastgelegd dat, in tegenstelling tot de huidige wet, DTe bevoegd zal zijn om x-factoren vast te stellen die per netbeheerder kunnen verschillen om monopoliewinsten en efficiëntieverschillen te reduceren. Dit zou inhouden dat DTe na invoering van de OEPS-wet vanaf
1 januari 2004 een individuele korting per transportbedrijf kan opleggen.

Het nieuwe systeem van de efficiëntiekorting vervangt het systeem dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in november 2002 heeft vernietigd. De rechter oordeelde dat de x-factor niet voor ieder bedrijf verschillend kon zijn.