Politie Amsterdam-Amstelland

Zwaar mishandeld in tram
4-6-2003. Gistermiddag rond vijf uur is een 21-jarige man in een tram op de Cornelis Lelylaan ernstig mishandeld door een leeftijdgenoot. De dader is nog voortvluchtig. Het slachtoffer stapte op station Cornelis Lelylaan in tramlijn 1. Achter in de tram stond een groep van vier jongens. Zonder enige aanleiding werd hij door één van de jongens geduwd en vervolgens enkele keren in het gezicht gestompt. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis waar werd geconstateerd dat zijn neus gebroken was. De politie is op zoek naar de dader van deze mishandeling.
Signalement:
een jongen van Noord-Afrikaanse afkomst
leeftijd tussen 19 en 20 jaar oud
kort geschoren, zwart haar (bijna kaal)
lengte tussen 1.70 en 1.80 meter
droeg een geel T-shirt
donkerblauw spijkerbroek
De dader was in het gezelschap van drie Noord-Afrikaanse jongens van rond de 20 jaar oud.
De wijkteamrecherche van het bureau Meer en Vaart is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via het telefoonnummer (0900) 88 44. Vrijwilligers gezocht
15-5-2003. De politie Amsterdam-Amstelland is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, de zogenaamde volontairs, voor ondersteunende werkzaamheden binnen het korps. Vijftien van hen zullen worden ingezet als preventieadviseur. Na een speciale opleiding krijgen zij een landelijke erkend certificaat.

Aan deze preventieadviseurs worden speciale eisen gesteld:

representatief uiterlijk en voorkomen

communicatief vaardig

MBO-denkniveau

minimaal 2 dagdelen per week inzetbaar zijn

contractduur minimaal 1 a 2 jaar

tussen de 25 en 60 jaar

evenwichtige persoonlijkheid

computervaardig, kennis van Word en Excel

technisch inzicht m.b.t. hang- en sluitwerk en beveiligingscamera's

woonachtig binnen de regio.

In juni worden een aantal voorlichtingsavonden georganiseerd (woensdagavond 18 juni algemeen, woensdagavond 25 juni voor preventieadviseurs, van 19.30 tot 22.00 uur in het Trainingscentrum Overamstel op de Ouderkerkerdijk). Interesse? Bel dan: (020) 559 4419,of lees hier eerst meer over volontairs.

---

Vanavond in Ter Plaatse

4-6-2003. Vanavond in Ter Plaatse een overval op een Zeeman op het Belgiëplein en drie brandstichtingen bij de Hogeschool van Amsterdam.

Lees meer op onze assistentie-pagina.

---

Hennepplantage in kraakpand

4-6-2003. De politie heeft gistermiddag een hennepplantage in een kraakpand aan de Admiraal de Ruijterweg ontdekt en ontmanteld. De bewoner werd gearresteerd. Stankoverlast was de oorzaak van het bezoek aan het pand. Daar troffen agenten 101 wietplanten aan en een container vol met softdrugs. Alles is in beslag genomen en vernietigd.


---

202 Bekeuringen

4-6-2003. De politie heeft gisteren tijdens verkeerscontroles op verschillende locaties in Amsterdam 202 boetes uitgeschreven. s Ochtends werd gecontroleerd op de Tasmanstraat; in de middag op de Jan van Galenstraat en de Beethovenstraat en s avonds op de Stadionweg. Er werd gecontroleerd op het dragen van de autogordel, het rijbewijs, de APK, de snelheid en het telefoneren tijdens het rijden.
---

Twee auto's uitgebrand

4-6-2003. Gistermiddag rond half vijf kreeg de politie de melding dat een geparkeerde auto aan de Tjasker in brand stond. Het vuur was snel onder controle. Toch kon niet voorkomen worden dat ernaast geparkeerde autos schade opliepen. De oorzaak van de brand is onbekend, maar er wordt rekening gehouden met brandstichting.

Rond één uur die nacht brandde een auto aan de Gevleweg uit. De brandweer kon voorkomen dat belendende autos schade opliepen. Vermoedelijk is brandstichting ook hier de oorzaak.
---

Man door het lint

4-6-2003. Gistermiddag hebben agenten hun handen vol gehad aan een automobilist die zijn naam niet wilde geven toen hij een boete kreeg voor een verkeersovertreding. Rond half twee zagen agenten de man op de Klaprozenweg rijden zonder gordel. Toen de agent de man wilde bekeuren weigerde hij zijn naam op te geven. Hem werd duidelijk gemaakt dat hij verplicht was zijn naam op te geven, maar daar had de man maling aan. Hij stapte woest in zijn auto en ging ervandoor. Na een zoektocht in de omgeving werd de auto aangetroffen, echter zonder de bestuurder. Bij een bezoek aan het bedrijf waar de auto geparkeerd stond zagen de agenten de man en arresteerden hem. Vals rijbewijs en vuurwapen
4-6-2003. Gisteravond arresteerde de politie een 24-jarige man uit Suriname die bij een verkeerscontrole een vals rijbewijs toonde. Nadat de man gearresteerd was nam hij de benen. Er volgde een korte achtervolging. Een getuige wees de agenten de weg en riep dat de voortvluchtige iets in de bosjes had gegooid. Uiteindelijk werd de verdachte in de Anna van Burenstraat achterhaald en overmeesterd. In de struiken werd een vuurwapen aangetroffen.

---

Gewond na steekpartij

4-6-2003. Vannacht werd een 48-jarige Purmerender aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij op de Stadhouderskade. Zijn slachtoffer, een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, had verwondingen aan een hand en in de buikstreek. Hij is ter observatie in een ziekenhuis opgenomen, maar verkeert niet in levensgevaar.

Rond halfvijf werden surveillerende agenten aangesproken door de gewonde man. Hij riep dat hij was gestoken en wees de dader aan. Die probeerde het mes nog weg te moffelen, maar de dienders vonden dit onder een geparkeerde auto. De verdachte werd ingerekend en het mes in beslag genomen. Naar de aanleiding en het motief van de steekpartij wordt een onderzoek ingesteld.

---

Fraude met pinpas

4-6-2003. Vannacht werden bij een benzinestation aan de Gooiseweg vier mannen (20, 22, 26 en 28 jaar) uit Amersfoort aangehouden op verdenking van oplichting en/of fraude. Zij kochten grote hoeveelheden sigaretten en telefoonkaarten die zij met een pinpas afrekenden. Een medewerkster rook onraad en belde een aantal collegas in de buurt. Die gaven aan door dezelfde klanten bezocht te zijn en ook sigaretten en telefoonkaarten geleverd te hebben. Ook hier werd met een pinpas betaald. De pas was (nog) niet als gestolen aangemeld. In totaal trof de politie voor 2100 euro aan rook- en belwaar aan in de auto van de mannen. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat er in ieder geval sprake is van fraude. De recherche onderzoekt de zaak.
---

Nieuwe aanpak overlast metro

14-5-2003. Gisteravond is de aftrap gegeven van een groot offensief tegen overlast en criminaliteit op en rond de metrolijnen en de bijbehorende treinstations, onder de naam "De Blauwe Lijn". Het gaat hier om een samenwerking tussen de regiopolitie Amsterdam - Amstelland, de dienst spoorwegpolitie van het KLPD, het GVB en de Koninklijke Marechaussee. Een week lang zullen dagelijks 400 mensen worden ingezet.

Lijngebonden
Er gaat lijn- of tracégebonden worden gewerkt om te voorkomen dat bij de aanpak van een gedeelte van een lijn de overlast en criminaliteit zich verplaatst naar een ander locatie. Er zal gehandhaafd worden op basis van Zero Tolerance. De actie zal met enige regelmaat onaangekondigd herhaald worden.

Overlast en hinder
In de metro en op de stations ondervinden de reizigers en het metropersoneel veel overlast en hinder van mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare normen. Ook veel schoolgaande jeugd maakt zich hieraan weleens schuldig. Hierdoor kan bij de andere reizigers een gevoel van irritatie en onveiligheid ontstaan. Door consequent toezicht te houden en repressief op te treden wordt dit gevoel weggenomen.

Dit wordt bereikt door:

Het corrigeren van gedrag van passagiers die zich misdragen.

Het terugdringen van overlast en criminaliteit.

Het terugdringen van het zwart, cq grijs rijden in de metrotreinen.


---

Werken bij de politie

24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).