CARE NEDERLAND

CARE Nederland stuurt generatoren naar Irak

Den Haag, 4 juni --- CARE Nederland stuurt noodaggregaten voor ziekenhuizen en waterzuiveringsinstallaties naar Irak. Deze noodhulp wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van een miljoen Euro van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Stroomstoringen komen nog steeds veelvuldig voor in grote delen van Irak. Een constante toevoer van stroom is van levensbelang voor ziekenhuizen en zuiveringsinstallaties. Een generator (400KVA) kan een ziekenhuis van 100 bedden of een waterzuiveringsinstallatie die 60.000 mensen per dag van schoon drinkwater voorziet, draaiende houden.

Vooral de ziekenhuizen zijn kwetsbaar, zonder stroom is zorg onmogelijk: operatiezalen kunnen niet functioneren en doordat de koeling uitvalt worden antibiotica, poliovaccinaties en insuline voor diabetici onbruikbaar.

De meeste ziekenhuizen beschikken slechts over 30 tot 40% van de elektriciteit die zij nodig hebben. CARE heeft enkele weken geleden in het Al Yarmuk ziekenhuis, een van de grootste van Bagdad, de generator gerepareerd. Het Rode Kruis voerde enkele dagen later een tweede reparatie uit. Vijf dagen geleden repareerde CARE de generator voor de derde maal. ,,Je kunt een ziekenhuis niet draaiende houden op een oude generator die om de paar dagen stuk gaat'', zegt Margaret Hassan, directeur CARE Irak.

In Zuid en Centraal Irak bevinden zich 13
rioolwaterzuiveringsinstallaties. Door oorlogsschade en gebrek aan onderhoud functioneren de meeste niet meer. Hierdoor wordt dagelijks 500.000 ton afvalwater geloosd op de Eufraat en de Tigris, Iraks belangrijkste drinkwaterbronnen. Daarnaast heeft het land de afgelopen jaren te maken gehad met de allerergste droogte in 100 jaar. De waterstand in beide rivieren bedraagt 40% van het gemiddelde waardoor de concentraties vervuiling zeer hoog liggen.

In de stad Hilla, een half uur ten zuiden van de hoofdstad, bevinden zich drie water- en rioolzuiveringsinstallaties die 650.000 mensen van schoon drinkwater voorzien. ''De grootste van deze drie functioneert op slechts 16% van zijn capaciteit en slechts een van de zes pompen functioneert op dit moment'', aldus CARE ingenieur Sufian Sabti. Normaal gesproken heeft een dergelijke waterpomp een levensduur van tien jaar. In Irak zijn bijna alle pompen in
waterzuiveringsinstallaties 20 tot 25 jaar oud.

De stad Karbala is een van de heilige Shiitische steden. Doordeweeks telt de stad 400.000 inwoners maar op vrijdag verdrievoudigd de bevolking door de pelgrims die voor het vrijdaggebed naar de heilige stad komen. ,,Karbala beschikt niet over de faciliteiten, met name op het gebied van water -en rioolzuivering, om meer dan een miljoen pelgrims op te vangen', zegt Anne Morris, leider van het CARE noodhulpteam. ,,Het rioolwater stroomt weer terug de straten in en dat baart grote zorgen; het aantal gevallen van diarree neemt schrikbarend toe en een uitbraak van cholera of tyfus is slechts een kwestie van tijd'', voegt zij toe.

CARE's mobiele reparatie unit heeft een van de waterzuiveringsinstallaties in Karbala hersteld en is deze week begonnen met het herstel van de installatie in Khalis, ten noorden van Bagdad. De komende maanden ligt de prioriteit op het onderhoud en herstel van waterzuiveringsinstallaties in Centraal en Zuid Irak. ''Het is absoluut van levensbelang dat mensen kunnen beschikken over schoon drinkwater nu de hete zomer is begonnen'', aldus besluit CARE Irak directeur Hassan.


---------------EINDE BERICHT

CARE is een van de grootste hulporganisaties ter wereld, werkzaam in meer dan 65 landen. CARE werkt sinds 1991 onafgebroken in Irak met name op het gebied van water en sanitatie, kindergezondheidszorg en onderwijs.

Voor vragen en verdere informatie kunt u contact opnemen met CARE woordvoerder Arnoud Hekkens, tel. 070 310 5065 / 06 260 46 258


04 jun 03 15:36