TEMPO-TEAM

Tempo-Team en UWV Hengelo slaan handen ineen

Pilot moet ziekteverzuim indammen

Amsterdam, woensdag 4 juni 2003
Tempo-Team begint samen met het UWV in Hengelo een pilot om het ziekteverzuim onder flexwerkers terug te dringen. Het ziekteverzuim onder flexwerkers bedraagt zo'n 8,3%. Dit is bijna 3% meer dan het landelijk gemiddelde. UWV en Tempo-Team denken door de handen ineen te slaan dit ziekteverzuim te kunnen verlagen. De pilot begint in juni. In oktober krijgt de pilot vervolg in het westen en zuiden van Nederland. Streven is de werkwijze uiteindelijk landelijk te implementeren.

'Het terugdringen van het ziekteverzuim onder flexwerkers is een van de speerpunten van Tempo-Team', zegt Ger Kuijpers van Tempo-Team. 'Echter, van de grootste groep, de uitzendkrachten weten we eigenlijk helemaal niets. Zij vallen onder de vangnetconstructie. Wanneer een uitzendkracht zich ziek meldt, eindigt zijn arbeidsovereenkomst van rechtswege. Tempo-Team is dan geen werkgever meer en heeft geen verplichting tot loondoorbetaling. De zieke werknemer valt dan onder de verantwoordelijkheid van het UWV. Deze treedt vanaf het moment van ziekte op als werkgever.'

Tempo-Team betaalt dit ziekteverzuim wel door middel van premieafdracht en een aanvullende ziektegelduitkering van 21%. Daarnaast wordt Tempo-Team, wanneer deze flexwerker langer ziek blijft of zelfs in de WAO terechtkomt, daar krachtens de Wet Pemba wel voor aangeslagen door middel van verhoogde premieafdracht!

Samenwerken
In de pilot zijn vier partijen betrokken: Tempo-Team, het UWV, de inlener en de flexwerker. Tempo-Team zal bijvoorbeeld intensiever contact onderhouden met de flexwerker en een leaflet maken waarop de flexwerker kan lezen wat zijn rechten en plichten zijn en wat Tempo-Team voor hem doet tijdens zijn ziekte.

Het UWV gaat de zieke werknemer intensiever begeleiden, meer informatie terugkoppelen over de aard en de duur van de ziekte. Bij inleners, waar onder vast personeel ook een hoog ziekteverzuim is, gaan we kijken wat de structurele verzuimfactoren zijn en hoe we die gezamenlijk kunnen aanpakken. Het doel is om de achterliggende oorzaken te achterhalen en vooral de zieke werknemer weer gezond en met plezier aan het werk te krijgen.

Einde Bericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karel Zwaan, woordvoerder Tempo-Team

020 569 53 26

06 537 50 845


04 jun 03 15:39