Openbaar Ministerie

Den Bosch, 4 juni 2003

Verdachte van ontucht met minderjarigen voorgeleid

De 39-jarige verdachte van ontucht met minderjarigen is woensdag 21 mei voorgeleid aan de raadkamer. Op de tenlastelegging stond de ontucht met minderjarigen, poging doodslag, subsidiair poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade. Dit kwam voort uit het feit dat de man ervan verdacht wordt onbeschermd seks te met anderen te hebben gehad, terwijl hij wist dat hij HIV besmet was.

De raadkamer van de rechtbank heeft de gevangenhouding van deze man bevolen op basis van de poging tot zware mishandeling en niet op basis van de poging doodslag.
Uit een recent arrest van de Hoge Raad en gelet op de stand van de medische wetenschap inzake HIV is kennelijk de poging doodslag volgens de raadkamer niet aan de orde.

De officier van justitie heeft uit zorg voor de privacy van de man niet eerder naar buiten gebracht dat hij HIV besmet was. Uit aanwijzingen uit het onderzoek blijkt dat er mogelijk meer (tot nu toe onbekende) jonge prostitués betrokken zijn bij deze zaak. Het belang van de privacy acht de officier van justitie nu onderschikt aan het belang van de jongeren.
Daarbij speelt mee dat het Eindhovens Dagblad al op basis van een eigen onderzoek, niet gebaseerd op informatie van justitie of politie, deze informatie gepubliceerd heeft.

De verdache werd na uitgebreid onderzoek op dinsdag 13 mei aangehouden op verdenking van ontucht met minderjarige jongens. De man is op 16 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze heeft zijn in bewaringstelling bevolen. Een week eerder was in dit onderzoek al een 18-jarige man uit Eindhoven aangehouden.

In het belang van het onderzoek doet het OM verder geen mededelingen over deze zaak.