Korps: Groningen, plaats: Veendam e.a. 4-06-2003 Politie roept hulp burgers in bij onderzoek overvallen Bejaarde slachtoffers mishandeld en bedreigd

Woensdag 4 juni 2003

De politie in Veendam beschikt sinds 3 juni over een foto van een mogelijke verdachte in de onderzoeken naar overvallen en berovingen van bejaarden en minder validen die de afgelopen maanden werden gepleegd in Veendam, Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek. Met behulp van deze foto roept de politie de hulp in van burgers om deze misdrijven zo snel mogelijk te kunnen oplossen.

De politie kreeg de beschikking over de foto na de overval op en beroving van een 76-jarige invalide man in zijn woning in Veendam, in de nacht van 2 op 3 juni. De daders overmeesterden de man en bedreigden hem met geweld. De man werd door de daders, vermoedelijk twee, tevens mishandeld. Uit angst voor meer geweld gaf het slachtoffer zijn portemonnee met geld en zijn pinpas met de pincode aan de daders af. Met die pas en code pinden de daders geld bij een geldautomaat van een bank in Veendam die met een camera is beveiligd. Vanaf dit beveiligingssysteem kon een bruikbare foto worden geproduceerd.

In de periode tussen 26 januari en 3 juni 2003 vonden in Veendam, Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek in totaal 7 overvallen en berovingen op bejaarden en minder validen plaats. De leeftijden van de slachtoffers varieerden van 59 tot 91 jaar. Ze werden allemaal in de nachtelijke uren in hun woning overvallen en beroofd van geld en bankpassen. Daarbij mishandelden de daders hun slachtoffers. Die liepen in alle gevallen diverse kneuzingen op.

De werkwijze van de daders toont in alle 7 overvallen sterke gelijkenis. Daarom gaat de politie er van uit dat al deze berovingen door dezelfde daders zijn gepleegd. Omdat uit het onderzoek blijkt dat de frequentie waarmee de overvallen plaatsvinden toeneemt en de hevigheid van het door de daders toegepaste geweld eveneens toeneemt is in overleg met het Openbaar Ministerie besloten de foto van één van de mogelijke daders onmiddellijk publiek te maken. De politie hoopt hiermee snel achter de identiteit van de daders te komen. De politie vraagt derhalve mensen die de man op de getoonde foto herkennen te reageren.

Omdat het niet is uitgesloten dat de daders hun slachtoffers vooraf selecteren wil de politie ook graag in contact komen met bejaarden en minder validen die de laatste tijd iets opmerkelijks in hun directe omgeving hebben geconstateerd. Daarbij valt te denken aan het mogelijk volgen en observeren van personen en/of woningen van ouderen of in- of minder valide mensen. Mensen die iets kunnen zeggen over de identiteit van de man op de foto worden verzocht contact op te nemen met de politie: telefoonnummer 050 587 5000. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.
Woensdag 4 juni 2003

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)