VVD



Nieuws

3 jun 2003 - Jan Mulder pleit voor Europees fonds
dierziekten

Er moet een EU-verzekeringsfonds voor dierziekten komen om te voorkomen dat Europa niet meer kan bijspringen in landbouwcrises zoals bijvoorbeeld uitbraken van mond- en klauwzeer en varkenspest, aldus europarlementariër Jan Mulder.

Per geslacht dier dient een veehouder een vaste bijdrage te betalen in alle EU-lidstaten, waardoor er sprake is van eerlijke concurrentie in heel Europa. Mulder vreest dat de aanstaande hervorming van het Europese landbouwbeleid zorgt voor lagere reserves op de begroting. De Europese Commissie draagt als dagelijks bestuur van de EU nu vaak 30 tot 50 procent bij aan de ruimingskosten na grote uitbraken van ziekten als vogel- of varkenspest. De EU is daartoe ook verplicht. Als de reserves echter dalen, zou de compensatie van getroffen veehouders wel eens ten koste kunnen gaan van andere landbouwsectoren, zoals de graanteelt. Via een EU-verzekeringfonds zou dat kunnen worden voorkomen.

Het resterende deel van de ruimingskosten komt voor rekening van de EU-lidstaten zelf. Nederland, België en Duitsland vragen daarvoor nu ook al een bijdrage per slachtrijp dier. Spanje wil daartoe overgaan. De andere lidstaten betalen die bijdrage uit hun nationale begroting. Mulder ziet het liefst dat alle lidstaten ook voor die nationale bijdrage een fonds oprichten.

Mulder wil het plan meer concreet maken in het kader van de Europese begroting 2004, waarvoor hij als rapporteur verantwoordelijk is in het Europees Parlement.