Politie Zaanstreek-waterland



2 en 3-JUN-03
LOC: ZAANDAM

Meisjes aangehouden voor zware mishandeling

Op 2 en 3 juni werden twee 14-jarige meisjes in hun woningen aangehouden, omdat zij er van worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een zware mishandeling van een 13 en een 14-jarig meisje. Dat gebeurde op 27 april op de kermis bij de Burg. In 't Veldpark. De slachtoffertjes werden toen door de verdachten aan alle kanten geslagen, gestompt en geschopt, ook toen zij al op de grond waren gevallen. Eén van de slachtoffers heeft onder andere een gebroken neus aan het voorval overgehouden. De identiteit van de verdachten werd bekend tijdens een onderzoek in samenwerking met de Stichting Opperdan, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming.
Eén van de verdachte meisjes, die het zwaarste aandeel in de mishandeling had, werd in opdracht van de officier van justitie in haar woning in verzekering gesteld, zodat zij nog wel de repetities op haar school kon bijwonen. A.s. vrijdag zal zij voor de officier van justitie in Haarlem worden geleid.
De andere verdachte is inmiddels weer in vrijheid gesteld.

03-JUN-03
LOC: PURMEREND

Verdachten berovingen aangehouden

Een 17, een 18 en een 20-jarige man, allen uit Purmerend, werden door de politie in hun woningen aangehouden. De mannen worden er van verdacht drie gewapende berovingen te hebben gepleegd in januari en februari. De eerste vond plaats in een bushokje waar een jongen onder bedreiging met een vuurwapen zijn mobiele telefoon moest afgeven. De twee andere berovingen betreffen maaltijdbezorgers, die hun geld moesten afgeven. Het wapen bleek een luchtdrukwapen te zijn, dat bij één van de daders werd aangetroffen. Twee verdachten zullen a.s. donderdag voor de Rechter Commissaris in Haarlem worden geleid om in bewaring te worden gesteld. De derde verdachte werd al op woensdag voorgeleid, omdat hij recent uit voorlopige hechtenis was geschorst.
De identiteit van de verdachten werd bekend na een grondig onderzoek van de decentrale recherche in Waterland.

12:05 03-JUNI-03
LOC: ZAANDAM, PROVINCIALEWEG

Fietsendief betrapt op aanwijzing getuige

Een 43-jarige man uit Zaandam werd op heterdaad betrapt bij het stelen van een fiets bij het station. De politie was opmerkzaam gemaakt op de man door een getuige, die de man op een verdachte manier bij de fietsenstalling zag scharrelen. De agenten hielde de man in de gaten en zagen hem een kabelslot van een fiets stuk knippen. Daarop werd hij aangehouden en ingesloten.

07:15 04-JUN-03
LOC: ZAANDAM

Weer verdachte voor zaak Cocktail aangehouden

Vanochtend werd in zijn woning een 21-jarige Zaandammer aangehouden. Hij maakte deel uit van de onlangs aangehouden groep jongeren, die verdacht worden van brandstichtingen en inbraken. De nu aangehouden man heeft niets met de brandstichtingen te maken. Wel wordt hij verdacht van het plegen van inbraken. De man is in verzekering gesteld en wordt a.s. vrijdag voor de officier van justitie in Haarlem geleid.

13:33 03-JUN-03
LOC: ZAANDAM, PIETER GHIJSENLAAN

Wielen van auto gestolen

In de nacht van maandag op dinsdag werden vanaf een auto alle vier de wielen met licht metalen velgen van een auto gestolen. Het betreft stervelgen van het type Initiale. De velgen met banden vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 2100 euro. De auto stond op een afgesloten bedrijfsterrein. Men is het terrein opgekomen door het prikkeldraad stuk te knippen.

13:49 03-JUN-03
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, WESTZIJDERVELD EN ZAANDIJK, GUISVELD

Bekeuringen voor hardleerse jeugdige schippers

Afgelopen zondag werden vier jeugdige schippers bekeurd wegens te snel varen. Ook na een waarschuwing werden zij toch betrapt op het sneller varen dan de toegestane 6 km/uur en dat is ongeveer stapvoets. Vanwege vele klachten van waterrecreanten heeft de politie het toezicht op het water in de komende zomermaanden verscherpt.

15:22 03-JUN-03
LOC: ZAANDAM, GERRIT BOLKADE

Vernielingen aan oude veerponten

Afgelopen weekend heeft men huisgehouden op de oude veerponten, die aan de Gerrit Bolkade liggen afgemeerd. Van beide ponten heeft men de stuurhutten opengebroken en het instrumentarium wat daarin aanwezig was, vernield of weggenomen. Verder heeft men vrijwel alle lampen van de ponten vernield, brak men deuren van diverse ruimten open en heeft men in die ruimten brandblussers leeggespoten. Ook werden er vele ramen en patrijspoorten vernield. In één van de ponten is men in de machinekamer geweest en heeft daar kans gezien een motor te starten. Daarbij is men ondeskundig te werk gegaan waardoor de motor is drooggelopen en onherstelbaar werd vernield. De totale schade van de vernielingen wordt geschat op ongeveer 50.000 euro. De politie is een onderzoek naar de daders gestart.
De ponten zijn eigendom van een transportbedrijf.

15:43 03-JUN-03
LOC: PURMEREND, KERKSTRAAT

Diefstal uit koeriersauto

Gisterenochtend tussen halfelf en elf uur werden vijf dozen gestolen uit een bestelauto van een koeriersbedrijf. De chauffeur was goederen aan het afleveren. Toen hij terug kwam bij zijn auto zag hij, dat de achterdeur daarvan was opengebroken en de dozen gestolen. De dozen waren voor diverse winkels bestemd.

16:09 03-JUN-03
LOC: PURMEREND, MONTFERLAND

Bromfietser rijdt door woning om politie te ontlopen

Een 16-jarige bromfietser reed met zijn bromfiets via de achterdeur van zijn woning naar de voordeur om de hem op de hielen zittende politie te ontlopen. De jongen had de aandacht van de politie getrokken door zijn rijgedrag. Hij slalomde over een fietspad met snelheden van 77 km/uur. Daarbij droeg hij geen helm. Via allerlei steegjes kwam hij bij zijn woning terecht en reed daar dwars doorheen, tot niet geringe verbazing van de hem achtervolgende politieman. Op aandrang van zijn moeder meldde de jongen zich later op het bureau. Daar bleek, dat hij ook geen bromfietscertificaat bezit. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt.

16:40 03-JUN-03
LOC: PURMEREND, ZWANEBLOEM

Bromfietsers weer massaal in de fout

Tijdens de wekelijkse bromfietscontrole ter bestrijding van overlast door bromfietsers, werden 29 bekeuringen uitgeschreven. 21 daarvan wegens een te hoog vermogen, vijf keer omdat de bestuurder of passagier geen helm op had en twee keer omdat de bromfiets niet verzekerd was. Ook kreeg een bestuurder een proces-verbaal omdat hij er vandoor ging, nadat hij was staande gehouden. Een motoragent wist hem te achterhalen. In totaal werden 34 bromfietsen gecontroleerd. Deze worden door motoragenten op de weg geselecteerd en naar de controleplaats gedirigeerd.
Bij een eerdere controle ging een bromfietsbestuurder er met hoge snelheid vandoor, bij het zien van een motoragent. Hij vluchtte een steegje in, waar hij uiteindelijk kon worden staande gehouden. Bij controle op de rollenbank echter, kwam er een zeer laag vermogen uit, welke niet in overeenstemming was met de snelheid waarmee was gereden. Uiteindelijk bekende de bestuurder onder zijn zadel een schakelaar te hebben, waarmee hij een begrenzer in werking stelde. Dat had hij in het steegje gedaan. Zonder de begrenzer haalde de bromfiets bijna 80 km/uur. Een overschrijding die door de officier van justitie met een forse boete zal worden "beloond".

23:54 03-JUN-03
LOC: OOSTZAAN, KERKSTRAAT

Gevluchte inbrekers na zoektocht toch gepakt

Een 19-jarige Amsterdammer en een 22-jarige Purmerender werden afgelopen nacht aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak bij een fietsenwinkel. Een groot ruit van de winkel was vernield, maar de daders waren gevlucht. Er was een summier signalement bekend. Uiteindelijk werden later de twee mannen op een bromfiets aangetroffen in de omgeving van de winkel. Een getuige wees hen toen aan als de daders van de poging tot inbraak. Daarop werden beide mannen aangehouden. Eén van hen bekende de inbraak meteen. De verdachten werden ingesloten.

04:58 04-JUN-03
LOC: ZAANDIJK, GUISWEG

Inbreker vlucht zonder buit

Een totnogtoe onbekende inbreker is vannacht zonder buit gevlucht. De man had met een stuk trottoirtegel de ruit van de toegangsdeur van een doehetzelfwinkel ingegooid en geprobeerd de kassa te stelen. Toen de eigenaar van de winkel na een alarmmelding ter plaatse kwam, vluchtte de man weg. De kassa stond toen al buiten op het trottoir. Het betrof een ongeveer 30-jarige man met een licht getint uiterlijk, vermoedelijk Noord-Afrikaans. Hij was ongeveer 1.85 m lang en had zwart krullend haar tot op zijn schouders. Verder droeg hij donkere kleding en witte sportschoenen. Eventuele getuigen kunnen bellen met het politiewijkteam Oud Koog via nummer 0900-8844.
Er wordt verder niets uit de winkel vermist.

08:06 04-JUN-03
LOC: PURMEREND, NETWERK

Aanhangers gestolen

Vanaf een bouwterrein werden afgelopen nacht twee aanhangwagens gestolen. Eén van de wagens is vermoedelijk gebruikt voor het vervoer van een aggregaat, dat ook werd gestolen. De andere aanhanger lag vol met steigermateriaal. Het terrein was wel omheind, maar niet op slot.

12:00 04-JUN-03
LOC: MONNICKENDAM, MONNICKENDAMMERWEG

Veel overtreders bij snelheidcontrole

Tussen acht en elf uur reed 11% van de gecontroleerde voertuigen harder dan de toegestane snelheid van 60 km/uur. Eén bestuurder maakt het wel erg bont. Hij overschreed de snelheidslimiet met 45 km/uur.

12:14 04-JUN-03
LOC: PURMEREND, JONH F KENNEDYPLEIN

Man gewond bij poging hem te beroven

Een 19-jarige man uit Oost - Graftdijk liep twee steekwonden op aan een been en kneuzingen in zijn gezicht bij een poging hem te beroven. Het slachtoffer wilde zijn auto op een parkeerplaats bij een restaurant openmaken, toen hij door een lange negroïde man werd aangesproken. De man gebood hem zijn autosleutels en portemonnee af te geven, maar het slachtoffer reageerde daarop met het weggooien van zijn auto sleutels. Daarop werd hij door zijn belager in het gezicht geslagen. Bij een afweer poging stak een tweede veel kleinere en eveneens negroïde man hem tweemaal met een scherp voorwerp in zijn been. De lange dader sloeg hem daarna nogmaals in het gezicht, waarna beide daders wegvluchten. Het slachtoffer is daarop enige tijd buiten bewustzijn geraakt. Uiteindelijk hebben de daders niets buit kunnen maken.
De lange man was ongeveer 2 m lang en had een slungelachtig figuur. Hij had onverzorgd rastahaar met dikke vlechten. De kleine dader was ongeveer 1.40 m lang en had voor zijn lengte een breed en fors postuur. Zijn haar zag er verzorgd uit. Beide mannen spraken Nederlands met Surinaams/Antilliaans accent.
Eventuele getuigen worden verzocht kontact op te nemen met de decentrale recherche van Waterland via telefoonnummer 0900-8844.
Het slachtoffer is later naar de eerste hulp van het Waterland ziekenhuis gegaan, waar hij aan zijn verwondingen is geholpen. Daarna kon hij weer naar huis.

EINDE**********************************************************


---- --