STICHTING PROMOTIE DEN HAAG


'Torch Run' doet Den Haag aan

Sinds enige jaren is in Nederland een afdeling van de wereldwijde 'Torch Run'-organisatie actief. Dit zijn politiemensen die zich inzetten voor 'Special Olympics', een beweging die sport toegankelijk maakt voor verstandelijk gehandicapten. Voornaamste doelen van deze organisatie zijn het vragen van aandacht voor deze bijzondere sporters en het inzamelen van geld om de mogelijkheden voor deze sporters te vergroten.

De 'Torch Run' werkt in Nederland samen met het NEBAS/NSG. Deze sportkoepel verenigt alle sportverenigingen en -faciliteiten voor mensen met een handicap. Bekendste exponenten van deze sportkoepel zijn het G-judo en het G-voetbal.

Bijzonder is dat de politie wereldwijd zeer nauw betrokken is bij de 'Torch Run'. In Nederland is de politie sinds 1995 actief in het kader van de 'Torch Run'.

Ook dit jaar gaat de politie de 'olympische vlam'tijdens de 'Torch Run' binnenhalen. Deze vlam wordt morgen, 4 juni, ontstoken in Griekenland op de berg Olympus en wordt via een drietal routes door heel Europa naar Brussel gebracht. Vanaf Brussel wordt gezamenlijk de oversteek gemaakt naar Londen en uiteindelijk Dublin.

Eén van deze drie routes doet dit jaar Den Haag aan. Op dinsdag 10 juni om 9.45 uur wordt vanaf het Malieveld naar het Binnenhof gelopen. Hier zal de stoet aankomen rond 10.00 uur en worden toegesproken door de heer Storbeck. Tijdens de speech wordt de olympische vlam op het Binnenhof aangestoken. Na de toespraak wordt de vlam overhandigd aan de eerste loper, Pieter Vermeulen. Er volgt dan nog een klein woord van de staatssecretaris om vervolgens om 10.20 uur de 'Torch Run' te continueren naar Kijkduin. Op het strand van Kijkduin en op het Deltaplein wordt vanaf 11 uur 's morgens een evenement voor verstandelijk gehandicapten georganiseerd. De planning is dat de 'Torch Run' rond 11.20 uur in Kijkduin aankomt.

Tijdens het evenement in Kijkduin zijn er diverse activiteiten. Een greep uit het aanbod: een optreden van muzikanten te paard (KLPD), een demonstratie stepteam (Politie Haaglanden), een speurhondendemonstratie (Politie Rotterdam Rijnmond), beachvolleybal, strandspellen, muzikale optredens en een picknick op het strand. Ook zal de volledige Nederlandse olympische equipe van de 'Special Olympics' aanwezig zijn. Rond 13.30 uur is het einde van dit evenement en vertrekt de groep deelnemers aan de 'Torch Run' richting Brussel.