Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Beantwoording Kamervragen omtrent `waarschuwingen Defensie Pijpleidingen Organisatie'.

04-06-2003

Antwoorden op de vragen van de leden Timmermans en Van Dam (2020311160 d.d. 2 mei 2003).

1. Kent u de brief van 7 augustus 2000 van het bedrijf HLA aan de heer Van Vliet van de Defensie Pijpleidingen Organisatie (DPO), waarin wordt gewaarschuwd voor grote risicos bij graafwerkzaamheden door fouten en onnauwkeurigheden van het Kabels en Leidingen Informatiecentrum(Klic)?

Ja.

2. Zo ja, wordt in de brief gewaarschuwd voor grote veiligheidsrisicos bij graafwerkzaamheden omdat kabels en leidingen niet goed in kaart zijn gebracht, dan wel dat het gehanteerde registratiesysteem een grote hoeveelheid fouten herbergt? Wordt DPO in de brief beschuldigd van het spelen van «Russisch roulette» met de veiligheid?

In de brief van HLA van op 7 augustus 2000 wordt gewezen op ernstige tekortkomingen rondom het onderwerp veiligheid bij DPO/KLIC-West. Ook wordt gesteld dat het voortbestaan van deze situatie lijkt op het spelen van Russische roulette in de Randstad.

3. Zo ja, wat is er door DPO of andere instanties binnen Defensie ondernomen om de aantijgingen te onderzoeken? Wat was het resultaat van dit onderzoek en wat is er met de resultaten gebeurd?

In een eerdere brief (9 juni 2000) stelt HLA dat er sprake is van een foutmarge van 10% bij KLIC-West. Na ontvangst van deze brief is intern DPO direct nagegaan of hiervan sprake is. Uit dat onderzoek bleek dat DPO nooit is geconfronteerd met werkzaamheden die wel bij KLIC-West waren gemeld, maar als gevolg van het onjuist in kaart brengen van het leidingennet door aannemers niet werden doorgegeven aan DPO. Daarnaast is het onderwerp besproken met het bestuur van KLIC-West en met andere leidingbeheerders in het verband van de Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland (VELIN). Ook deze gesprekken gaven geen aanleiding tot het treffen van aanvullende maatregelen bij het afhandelen van meldingen van werkzaamheden.

4. Kunt u de correspondentie die in dit verband is gewisseld tussen DPO en het bedrijf HLA alsmede tussen Defensie en andere betrokken instanties of bedrijven ter informatie aan de Tweede Kamer doen toekomen?

De documenten treft u aan in bijlage, ter vertrouwelijke kennisname.

5. Kunt u de Tweede Kamer de garantie geven dat de gegevens die door Klic aan Defensie worden verstrekt van dusdanige onberispelijke kwaliteit zijn dat bij graafwerkzaamheden nooit het risico wordt gelopen dat het door Defensie beheerde kabel- en leidingennetwerk beschadigd kan worden, met alle daarmee gepaard gaande risicos voor de bevolking en het milieu?

Zoals uit het antwoord op vraag 3 blijkt, heeft DPO geen reden de betrouwbaarheid van de door KLIC-West verstrekte gegevens in twijfel te trekken. Overigens is het ook bij gegevens van onberispelijke kwaliteit nooit geheel uit te sluiten dat bij graafwerkzaamheden (3500 meldingen per jaar) een leiding wordt beschadigd als gevolg van menselijke fouten. DPO kent een geautomatiseerd lekbewakingssysteem dat de gevolgen van een dergelijke eventualiteit ondervangt.

Nieuws