Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Vragen van de leden Rijpstra en De Vries inzake Surinaamse oorlogsveteranen

04-06-2003

Hierbij bied ik u aan de antwoorden op de ingediende vragen van de Kamerleden Rijpstra en De Vries (nr. 2020311670) inzake Surinaamse oorlogsveteranen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

C. van der Knaap

1. Herinnert u zich de uitspraak van de minister van Defensie uit januari 2002 tijdens zijn werkbezoek aan Suriname Ik zal bij terugkeer in NL met spoed mijn medewerkers opdragen om die maatregelen te nemen die er toe leiden dat ook Surinaamse oorlogsveteranen gebruik kunnen maken van vergelijkbare voorzieningen als die voor NL oorlogsveteranen ter beschikking zijn?

Ja.

2. Zijn er inmiddels maatregelen getroffen en, zo ja, welke? Zo neen, waarom niet en wanneer kunnen deze maatregelen zo snel mogelijk wel getroffen worden?

Naar aanleiding van het bezoek van de Minister van Defensie aan zijn Surinaamse ambtsgenoot in januari 2002, is een protocol van afspraken vastgesteld. Hierin staat dat de minister zal nagaan welke uit het veteranenbeleid voortvloeiende verplichtingen Nederland ten aanzien van de Surinaamse veteranen heeft. De volgende maatregelen zijn getroffen: 1. De door Suriname aangeleverde namenlijst is inmiddels gecontroleerd en aangevuld op basis van gegevens uit de Defensiearchieven. Dit heeft veel tijd in beslag genomen, mede omdat de persoonsgegevens in veel gevallen onvolledig of onjuist bleken. 2. Activiteiten zijn in gang gezet om de individuele aanspraken op onderscheidingen, veteranenuitkeringen, pensioenen en veteranenpas voor zover deze nog niet worden genoten te effectueren. 3. Surinaamse veteranen die een veteranenpas bezitten, ontvangen het veteraneninsigne dat binnenkort wordt verstrekt. 4. Een recent verzoek tot ondersteuning van een fototentoonstelling te Paramaribo, dat recent is ingediend, is in behandeling. 5. Ten einde de Surinaamse krijgsmacht van advies te dienen over de organisatie van zorg en de behandeling van Post Traumatic Stress Syndrom-cliënten heeft het hoofd van de Afdeling Individuele Hulpverlening van de Koninklijke Landmacht een werkbezoek gebracht aan Suriname. 6. Defensie verleent met ingang van 2003 jaarlijks financiële ondersteuning voor een reünie voor de doelgroep te Paramaribo.

Nieuws