Simac Techniek NV

P E R S B E R I C H T

Woerden, 4 juni 2003

Rotterdamse actie milieucontrole met CheckMate handcomputers

Dinsdag 3 juni om 9.00 uur gaven de wethouders mevrouw Rabella de Faria (Veiligheid) en Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) het startsein voor de actie Resultaat op Straat in de wijk Hillesluis. Onder deze noemer verrichten de gemeentelijke organisaties Stadstoezicht, Gemeentewerken en Roteb de komende periode extra onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden, houden toezicht op straat en zien erop toe dat huisvuil correct wordt aangeboden. Voor de bewoners moet binnen korte tijd een merkbaar resultaat te zien zijn. De wethouders overhandigden ter gelegenheid van de aftrap de nieuwe CheckMate handcomputers aan de milieucontroleurs van Stadstoezicht.

Efficiënter werken
Met de handcomputers kunnen de milieucontroleurs efficiënter werken. Zo kunnen ze ter plekke problemen met bijvoorbeeld zwerfafval, hondenpoep en chemisch afval noteren en doorgeven aan die instanties die voor een oplossing zorgen. Afhandeling van de meldingen gebeurt normaliter binnen drie werkdagen. Gegevens over verkeerd aangeboden huisvuil komen automatisch bij Stadstoezicht binnen en worden verwerkt tot rekeningen, die gestuurd worden naar de vervuiler.

Meer mogelijkheden
Verder kunnen de milieucontroleurs ter plekke invoeren waar huisvuil verkeerd is aangeboden. Stadstoezicht kan daarmee direct overgaan tot het verzenden van de rekeningen. Medewerkers van Stadstoezicht kunnen op termijn de handcomputer ook gebruiken om direct te kunnen communiceren met hun collega's die ook werkzaam zijn in de wijk: parkeercontroleurs en toezichthouders.

Veilig, schoon en heel

De gemeentelijke diensten delen niet alleen boetes uit, maar maken ook de straten schoon, repareren kapot meubilair en leggen scheve stoeptegels recht. Met deze gecombineerde aanpak worden de acht onveilige wijken in de stad in twee jaar opgeknapt. Dit past binnen de belofte van het Rotterdamse College om de stad 'veilig, schoon en heel' te maken.

Over CheckMate

CheckMate is een handhavingsysteem dat op straat werkt met handcomputers. Toezichthouders kunnen eenvoudig hun meldingen invoeren. Dit kan variëren van een parkeerboete tot een melding van hinderlijk rondhangende jongeren. Via een draadloze verbinding zijn de handcomputers rechtstreeks verbonden met 'het stadhuis'. Daarna worden de meldingen volledig automatisch verwerkt en doorgegeven aan belanghebbende instellingen zoals de reinigingsdienst, politie, stadsdeelraden en gemeentewerken.

Deze oplossing is ontwikkeld door Simac Business Applications (SBA), een 100% dochter van het beursgenoteerde Simac Techniek NV. SBA heeft jarenlange ervaring met het maken en onderhouden van toepassingen voor parkeerhandhaving, politiemeldkamers en mobiele data terminals. CheckMate is de eerste volledig geïntegreerde handhavingoplossing voor gemeenten en is nu operationeel.

Meer informatie en foto's vindt u op de volgende websites:
* www.checkmateplatform.nl

* www.stadstoezicht.rotterdam.nl
Of neem contact op met SBA:

Alex Bos

telefoonnummer 0348 - 457 369

e-mail Alex.Bos@simac.nl